Business Internaţional

Producătorul Harvey Weinstein a angajat Black Cube pentru a spiona acuzatorii săi

Producătorul Harvey Weinstein a angajat Black Cube...

Autor: Mircea Olteanu, Mediafax

07.11.2017, 10:59 148

Producătorul Harvey Weinstein a angajat Black Cube, o firmă condusă de foşti agenţi Mossad, cunoscută în România în legătură cu cazul spionării şefei DNA, pentru a investiga femeile care îl acuzau de hărţuire sexuală şi jurnaliştii care îi anchetau trecutul, informează site-ul cotidianului Haaretz.

Weinstein a angajat mai multe agenţii de detectivi particulari şi securitate pentru a încerca să oprească acuzaţiile care-l vizau, a dezvăluit jurnalistul Ronan Farow de la New Yorker.

Printre firmele angajate se numără şi Black Cube, o companie ai cărei angajaţi se descriu drept "foarte experimentaţi şi pregătiţi în cadrul unităţilor guvernamentale şi militare de informaţii".

Potrivit contractului, semnat în luna iulie, Weinstein a angajat în mod explicit Black Cube pentru a împiedica investigaţiile jurnalistice despre el demarate de publicaţiile The New York Times şi New Yorker, dar şi lansarea cărţii actriţei Rose McGowan în care aceasta detalia presupusele abuzuri comise de producătorul de la Hollywood.

David Boies, avocatul lui Weinstein, ar fi oferit stimulente financiare firmei Black Cube pentru a preveni publicarea materialelor defavorabile clientului său şi pentru a obţine detalii despre cartea lui McGowan.

Printre altele, Black Cube avea şi responsabilitatea întocmirii pofilelor psihologice ale persoanelor care-l acuzau pe producătorul de la Hollywood, cât şi de a obţine informaţii compromiţătoare despre aceştia. Weinstein a mai angajat şi firma Kroll pentru a îndeplini aceste sarcini.

Potrivit revistei New Yorker, o angajată Black Cube şi fostă agentă Mossad, care pretindea că este o activistă pentru drepturile femeilor, s-a întâlnit cu actriţa Rose McGowan. Ulterior, angajata Black Cube s-ar fi întâlnit cu jurnaliştii care anchetau cazul Weinstein, pretinzând că are la rândul ei informaţii acuzatoare despre producătorul de la Hollywood.

Black Cube este o companie care activează în domeniul de intelligence, fondată în anul 2010 de foştii ofiţeri de informaţii israelieni Dan Zorella şi Avi Zanus.

În anul 2016, doi angajaţi ai firmei BlackCube, care ar fi avut misiunea de a o spiona şi intimida pe Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, au fost arestaţi în România.

Israelianul Weiner Ron, unul dintre angajaţii Black Cube, acuzat de încercări de intimidare la adresa Laurei Codruţa Kovesi, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare.

Black Cube a refuzat să facă comentarii în legătură cu contractul cu Weinstein, motivând că aceste informaţii sunt confidenţiale, informează New Yorker.

"Este de subliniat că Black Cube aplică standarde morale înalte în munca sa şi operează în conformitate cu legislaţia din orice jurisdicţie în care activează - urmând cu stricteţe opiniile legale şi îndrumările oferite de marile firme de avocatură din întreaga lume", se mai arată în răspunsul firmei Black Cube către publicaţia New Yorker.

Harvey Weinstein (65 de ani), cofondator, alături de fratele său, Bob (Robert) al casei de producţie The Weinstein Company, a fost concediat de consiliul de administraţie al propriei companii, în urma apariţiei în presă a informaţiilor despre numeroasele incidente de hărţuire sexuală în care acesta ar fi fost implicat în ultimele trei decenii.

Tot mai multe actriţe şi-au făcut curajul de a vorbi public despre abuzurile lui Weinstein. Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie sau Cara Delevingne sunt doar câteva dintre ele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO