Business Internaţional

Producţia şi serviciile din zona euro au urcat în ianuarie la maximul ultimelor cinci luni

Producţia şi serviciile din zona euro au urcat în...

Autor: Florentina Dragu

23.01.2015, 16:01 285

Indicatorul Purchasing Managers Index (PMI) din zona euro, care măsoară evoluţia industriei prelucrătoare şi a sectorului serviciilor pe baza unui sondaj în rândul a peste 5.000 de manageri de achiziţii din companii, a crescut în ianuarie la 52,2, de la 51,4 în decembrie, depăşind estimărilor analiştilor, se arată într-un raport publicat vineri de compania britanică de cercetare Markit Economics.

Defalcat, indicatorul privind industria prelucrătoare a crescut în ianuarie la maximul ultimelor şase luni, în timp ce indicele activităţii din sectorul serviciilor a atins cel mai ridicat nivel din noiembrie anul trecut.

Cu toate acestea, sondajul realizat de Markit evidenţiază câteva dintre problemele cu care se confruntă BCE şi alte instituţii bancare centrale în încercarea de a stimula consumul, creşterea economică şi accelerarea inflaţiei, care în decembrie a intrat în teritoriu negativ.

Potrivit sondajului, firmele din zona euro continuă să reducă preţurile la produsele comercializate, semn că rata inflaţiei va rămâne la un nivel scăzut în perioada următoare.

BCE a anunţat joi că va lansa în martie un program extins de achiziţii de active în zona euro în valoare lunară de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro până septembrie 2016 şi care va include cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale. Scopul principal al programul este aducerea inflaţiei în teritoriul ţintit de BCE, de puţin sub 2%.

Preşedintele BCE Mario Draghi a declarat că noile măsuri monetare anunţate de bancă nu vor fi suficiente pentru revigorarea economiei din zona euro şi a făcut apel la guvernele statelor din regiune să continue reformele, inclusiv prin modificarea legislaţiei din domeniul muncii.

"Politicile monetare furnizează bazele pentru creştere, însă pentru atingerea unui ritm de creştere accelerat este nevoie de investiţii, pentru investiţii este nevoie de încredere, iar ca să ai încredere ai nevoie de reforme structurale", a declarat Draghi într-o conferinţă de presă la finele şedinţei de politică monetară.

Activitatea din sectorul privat din Franţa, a doua mare economie din zona euro, a continuat să încetinească în ianuarie, potrivit sondajului Markit. Spre comparaţie, cea mai mare economie, Germania, a înregistrat o creştere a activităţii economice, indicatorul PMI urcând la cel mai înalt nivel din ultimele trei luni.

Cu toate acestea, companiile germane au efectuat cele mai mari tăieri de preţuri din februarie 2010, în contextul în care costurile cu producţia şi achiziţia au scăzut la cel mai mic nivel de la finele lui 2009, declin influenţat de scăderea preţului petrolului.

Economia zonei euro a crescut uşor în trimestrul al treilea din 2014, cu numai 0,2%, după un avas de 0,1% în trimestrul anterior. Pentru ultimele trei luni ale anului trecut, analiştii estimează un ritm de creştere similar celui din trimestrul al treilea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO