Business Internaţional

Profit peste aşteptări pentru Facebook, dar Zuckerberg anunţă că 2020 ar putea fi un "an dificil"

Profit peste aşteptări pentru Facebook, dar Zuckerberg...

Autor: Mircea Olteanu

31.10.2019, 03:08 70

Facebook a înregistrat o creştere peste aşteptări a profitului în cel de-al treilea trimestru al acestui an, în pofida controverselor cu care se confruntă reţeaua de socializare în ceea ce priveşte protecţia datelor utilizatorilor, publicitatea politică sau moneda virtuală Libra, informează Wall Street Journal şi Sky News.

Veniturile totale ale companiei au ajuns la 17,7 miliarde de dolari, faţă de 13,7 miliarde de dolari în trimestrul al treilea al anului trecut - o creştere de 29%.

Facebook a anunţat că profitul din ce de-al treilea trimestru al anului 2019 a fost de 6,09 miliarde dolari sau 2,12 dolari/acţiune, depăşind estimarea analiştilor, care preconizau un profit de 5,47 miliarde de dolari sau 1,91 dolari/acţiune.

Compania a transmis că estimează că 2,2 miliarde de persoane utilizează zilnic platformele sale - Facebook, Instagram, WhatsApp and Messenger.

În ultimii trei ani, Facebook s-a confruntat cu o ostilitate în creştere, atât din partea utilizatorilor, cât şi a politicienilor, în legătură cu modul în care compania gestionează datele personale, dar şi ca urmare a incapacităţii sale de a asigura integritatea fluxurilor de ştiri, în contextul răspândirii campaniilor de dezinformare şi propagandă politică. De asemenea, Facebook se confruntă cu provocări tot mai mari în ceea ce priveşte reglementarea, deoarece autorităţile americane au iniţiat o anchetă care are drept scop să stabilească dacă firma a recurs la practici anticoncurenţiale.

Mai mult, ca urmare a criticilor din partea oficialilor din SUA şi Europa, compania Facebook a fost nevoită să amâne lansarea monedei virtuale Libra, un instrument financiar care probabil va reprezenta o provocare în domeniul criptomonedelor, cu obiectivul de a genera, eventual, un sistem digital mondial de rezervă, a comentat secţiunea Alphaville a cotidianului Financial Times.

"Este vorba de un fond de tranzacţionare care utilizează un sistem criptografic de tip blockchain pentru a neutraliza impactul de a intra pe piaţă fără licenţă şi pentru a ascunde influenţa disproporţionată a Facebook, cu speranţa că acesta va deveni eventual un sistem digital mondial de rezervă", a argumentat editorialistul Izabella Kaminska, ridicând o serie de întrebări privind garanţiile de securitate.

În aceste condiţii, Mark Zuckerberg, fondatorul şi preşedintele Facebook, a avertizat că 2020 se conturează drept un "an foarte dificil" pentru companie, din cauza presiunilor politice.

Facebook este în centrul unei controverse ca urmare a deciziei sale de a excepta reclamele postate de politicieni de la regulile care interzic folosirea afirmaţiilor false în cazul publicităţii plătite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO