Business Internaţional

Profitul BNP Paribas, mai mic cu 34%

07.08.2008, 20:44 15

BNP Paribas, cea mai mare banca din Franta, a raportat o scadere de 34% a profitului pe trimestrul al doilea in urma unor operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) si a majorarii provizioanelor legate de creditele riscante, scrie Bloomberg.
Profitul net a scazut pana la 1,51 miliarde de euro, de la 2,28 miliarde de euro, valoare inregistrata in perioada similara a anului trecut, a anuntat banca. BNP Paribas a inregistrat operatiuni de writedown si provizioane in valoare de 542 milioane de euro.
Actiunile BNP Paribas au avansat cu 6,1% pe bursa pariziana in conditiile in care castigurile brute ale bancii de investitii au consemnat o scadere sub asteptarile analistilor.
Operatiunile de writedown realizate de banca pana acum in urma crizei subprime se ridica la aproximativ 2,5 miliarde de euro, aproape jumatate din nivelul celor operate de SocGen si doar o fractiune din cele anuntate de UBS. CEO-ul bancii, Baudouin Prot, a declarat ca nivelul capitalului BNP Paribas este "adecvat".
"Banca nu are expunere la cele mai toxice produse avand legatura cu criza subprime. Performantele pe retail au fost destul de bune, ca si cele ale altor divizii. Nu vom asista la o majorare de capital", a declarat Salah Seddik, manager de fond in cadrul Richelieu Finance.
Valoarea actiunilor bancii a urcat pana la 62,42 euro. Actiunile bancii au scazut cu 12% pana acum in acest an, sub declinul de 28% consemnat de SocGen, cea mai mare rivala a sa.
Castigurile brute ale diviziei de servicii de investitii financiare a bancii, singura dintre diviziile similare ale celor mai mari banci franceze care a ramas profitabila in fiecare trimestru de la inceputul anului trecut, au scazut pana la 523 de milioane de euro, de la 1,22 miliarde de euro cu un an in urma.
Profitul a depasit estimarile analistilor. Veniturile diviziei au avansat cu 41% din primul trimestru, pana la 1,85 miliarde de euro.
"BNP Paribas este mai putin atinsa de criza decat SocGen si aproape toate bancile europene de investitii", declara Alain Tchibozo, analist in cadrul ING Wholesale Banking.
Profitul din operatiunile franceze de consumer banking a avansat cu 2,7%, pana la 463 de milioane de euro fata de anul anterior, depasind media estimarilor analistilor, de 440 de milioane de euro.
BNP Paribas este singura din cele mai mari patru banci franceze care nu a realizat sau anuntat o majorare de capital de la declansarea crizei pietelor financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO