Business Internaţional

Profitul BP a crescut in ton cu pretul combustibililor

29.07.2003, 00:00 11



British Petroleum Plc, a doua companie petroliera a Europei, va raporta, conform estimarilor, o crestere cu 35% a profitului pe al doilea trimestru. Aceasta evolutie a avut la baza cresterea accentuata a pretului gazelor naturale, precum si achizitiile companiei, in valoare de 90 miliarde de dolari, care au facut din BP cel mai mare producator de gaze naturale din America de Nord.



Conform unui sondaj realizat de Bloomberg, BP va declara un profit de 2,93 miliarde de dolari. Rivalul cel mai important al grupului, Royal/Dutch Shell Group, a anuntat saptamana trecuta o crestere de 51% a profitului, o contributie importanta avand-o cresterea pretului petrolului, in urma razboiului din Irak si a tulburarilor din Nigeria.



Diminuarea stocurilor de gaze naturale ale SUA a adus mari beneficii grupului BP. In ultimii cinci ani Lord Browne, directorul executiv, a decis achizitionarea a doua companii americane care activeaza pe piata combustibililor, Amoco Corp. si Richfield Co. Aproximativ 17% din productia BP este reprezentata de gaze naturale exploatate in SUA, de doua ori mai mult fata de Shell.



"Ar trebui ca cifrele sa arate destul de bine", a afirmat Steve Thornber, analist la Threadneedle Asset Management, care are in portofoliu si actiuni BP. "Pretul petrolului a fost mai mare decat estimarile, iar BP a avut de castigat in special de pe urma pietei americane", a adaugat el.



De asemenea, pretul de referinta al gazelor naturale pe al doilea trimestru, determinat pe piata la termen Henry Hub din Louisiana, a fost in medie cu doua treimi mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Oficialii BP au declarat ca vanzarile de gaze naturale pe piata americana s-au realizat la preturi mai mari decat nivelul de referinta.



In iunie, Lord Browne a declarat intr-un interviu ca pe piata gazelor naturale concurenta "este foarte stransa". El a mai spus ca ar putea fi "prea tarziu" pentru a preveni o criza in acest an si ca "trebuie luate masuri" pentru a garanta ca anul urmator nu se va intampla acelasi lucru.



Analistii prevad o diminuare a productiei de petrol si gaze naturale a grupului britanic, cauza principala fiind vanzarea activelor. Astfel, analistii de la Deutsche Bank AG au estimat un declin de 5 procente al productiei.



Browne a decis ca va investi 6,15 miliarde de dolari, impreuna cu OAO Tyumen Oil Co., intr-un joint-venture petrolier rusesc, tranzactie care va face din BP al doilea mare investitor in petrol si gaze pe plan mondial. BP a investit pentru prima data in Rusia in 1997, cand a cumparat 10% din actiunile producatorului de petrol OAO Sidanco. Ulterior, a fost foarte aproape de a pierde investitia in urma unei dispute cu Tyumen. Noua investitie va fi finalizata in acest an.



Investigatiile lansate asupra liderului pe piata ruseasca a petrolului, Iukos, si arestarea unuia dintre actionarii principali ai acestuia au fost evenimente cu substrat politic si au dus la scaderea apetitului pentru investitii al companiilor straine.



BP a declarat ca in ceea ce priveste Tyumen, conducerea va aplica "principii de management occidentale" . Achizitionarea unei parti din companie va duce la cresterea productiei de petrol a BP cu 500.000 de barili pe zi, mai mult de o cincime din productia companiei pe anul 2002.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO