Business Internaţional

Profitul BP s-a dublat in trimestrul trei

28.10.2008, 17:56 15

BP, a doua mare companie petroliera a Europei, a anuntat ca este "bine pozitionata" pentru a face fata crizei financiare dupa cresterea de 83% a profitului pe trimestrul al treilea inregistrata pe baza preturilor record la petrol si a majorarii preturilor gazelor naturale, scrie Bloomberg.

Profitul net a avansat pana la 8,05 miliarde de dolari (6,4 mld. euro), sau 42,56 centi pe actiune, de la 4,41 miliarde de dolari (3,5 mld. euro), sau 23,07 centi cu un an in urma, a anuntat compania cu sediul in Londra. Excluzand costurile exceptionale si modificarile de stocuri, castigurile companiei s-au situat peste estimarile analistilor pentru al treilea trimestru consecutiv.
Pretul titeiului a pierdut peste 50% din momentul in care a atins un maxim istoric de 147,27 dolari pe bursa newyorkeza pe 11 iulie. Oficialii BP au declarat ca nivelul ridicat al preturilor "ne-a impulsionat in mod categoric rezultatul absolut".
Desi pretul petrolului ar putea continua sa scada, BP este in pozitie sa "faca fata unei astfel de volatilitati", a declarat Tony Hayward, directorul executiv al companiei. Compania este pregatita sa "profite de oportunitatile de business care ar putea aparea pe fondul unui declin economic", a adaugat Hayward.
"Credem ca actualele turbulente ar putea de fapt genera oportunitati pentru noi si vom analiza oportunitatile respective indeaproape", a declarat Hayward.
"BP ar trebui sa obtina in continuare una dintre cele mai bune rate de crestere ale castigurilor pe actiune fata de anul trecut", a declarat Colin Sith, analist in cadrul Dresdner Kleinwort. BP s-a folosit de "cei mai profitabili barili din ultima perioada".
"Avem un bilant solid si am angajat o parte mai redusa din portofoliu pentru optiuni cu costuri mai ridicate", a declarat CEO-ul BP.
Actiunile BP au inregistrat o scadere de 20% in trimestrul trei pe fondul temerilor ca incetinirea cresterii economice pe plan global va afecta cererea de carburanti.
In trimestrul trei, contractele futures pe petrol la bursa newyorkeza s-au situat in medie cu 57% peste nivelul de anul trecut in trimestrul trei. Contractele futures pe gaze naturale au inregistrat o crestere de 44%. Pretul titeiului a coborat pana la un minim al ultimelor 17 luni in urma scaderii cererii de carburanti din Statele Unite, cel mai mare importator de titei din lume.
BP va plati un dividend trimestrial de 14 centi pe actiune in decembrie, in crestere de la 10,825 centi anul trecut. Compania a rascumparat 269,8 milioane de actiuni in schim-bul a 2,9 miliarde de dolari in primele noua luni ale anului.
Operatiunile upstream ale BP - productia de petrol - au generat un profit brut de 11,5 miliarde de dolari, in crestere cu 82,5% fata de anul trecut. Cifra a inclus profitul obtinut de joint-venture-ul TNK-BP.
Operatiunile downstream - divizia de rafinare si comercializare de benzina - au realizat un profit brut de 1,3 miliarde de dolari, in crestere cu 70% fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform BBC News.
In acelasi timp, BP a inregistrat o usoara crestere generala a nivelurilor productiei fata de anul trecut.
Hayward s-a angajat sa majoreze productia cu 13% in urmatorii cinci ani pana la 4,3 milioane de barili echivalent petrol pe zi. BP bugeteaza un pret mediu al petrolului de 60 de dolari pe baril.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO