Business Internaţional

Profitul ING, afectat de volatilitatea pietelor financiare

14.08.2008, 19:37 12

ING Groep, cea mai mare companie olandeza de servicii financiare, a anuntat o scadere de 25% a profitului pe trimestrul doi pe fondul reducerii castigurilor din investitii in cadrul diviziilor sale de servicii bancare pentru companii si de asigurari, scrie Bloomberg.
Profitul net a scazut pana la 1,92 miliarde de euro (2,87 miliarde de dolari), sau 94 de centi pe actiune, de la 2,56 miliarde de euro, sau 1,18 euro pe actiune cu un an in urma, a anuntat compania. Analistii anticipasera un profit de 1,56 miliarde de euro.
Profitul ING a scazut in contextul in care prabusirea pietei americane a creditelor ipotecare cu risc ridicat a lovit pietele de actiuni si obligatiuni si a majorat costurile de finantare. Castigurile firmei s-au micsorat cu 754 de milioane de euro in urma scaderii valorii activelor din sectorul imobiliar si private equity si a castigurilor de capital. Compania a profitat de scurta perioada de revenire a pietei inregistrata in luna aprilie pentru a-si reduce investitiile in actiuni, a declarat directorul executiv al grupului, Michel Tilmant.
"Companiile de servicii financiare se confrunta cu o volatilitate fara precedent a pietei, un nivel limitat al lichiditatilor si o intensificare a competitiei pentru depozite, conditii care estimam ca se vor mentine si anul viitor", a declarat Michel Tilmant, in varsta de 56 de ani. "In conditiile in care pietele vor fi in continuare caracterizate de volatilitate, vom continua sa ne administram riscurile si capitalul intr-un mod disciplinat".
Investitiile grupului avand legatura cu obligatiunile cu risc ridicat au avansat pana la 4,3 miliarde de euro, de la nivelul de 2,1 miliarde de euro in trimestrul anterior. Compania detinea un portofoliu de credite americane ipotecare cu risc ridicat in valoare de 2,2 miliarde de euro la sfarsitul celui de-al doilea trimestru, in timp ce activele ipotecare Alt-A se ridicau la 22 de miliarde de euro. Creditele Alt-A se incadreaza intre subprime si prime. Institutiile financiare din intreaga lume au inregistrat pierderi si operatiuni de reducere a valorii contabile in valoare de 500 mld. dolari de la inceputul anului trecut, conform datelor Bloomberg.
Actiunile ING, ale carei inceputuri dateaza din 1743, au inregistrat o scadere de un punct procentual, pana la 22,75 euro pe bursa din Amsterdam. Actiunile grupului au scazut cu aproximativ 15 procente in trimestrul al doilea. Dintre cei 39 de analisti chestionati de Bloomberg, 23 au ratinguri "buy" pentru actiunile companiei, in timp ce patru recomanda vanzarea, iar 12 au un rating "hold". Castigurile diviziei de servicii bancare pentru companii a ING au inregistrat o scadere de 40%, pana la 365 de milioane de euro, in timp ce profitul generat de divizia de operatiuni bancare cu clienti persoane fizice s-a micsorat cu 9,9%, pana la 558 mil. euro. Ambele cifre s-au situat sub estimarile analistilor, ce indicau 449 milioane si respectiv 604 mil. euro. Profitul obtinut din operatiunile bancare online a avansat cu 4,7%, pana la 179 de milioane de euro.
Profitul din asigurari obtinut pe piata americana a scazut cu 37% pana 374 de milioane de euro, depasind estimarile analistilor, in timp ce castigurile obtinute in Europa au scazut cu 42% pana la 397 de milioane de euro. Rezultatele pe Asia-Pacific au indicat o scadere de 19%.
Anul trecut, ING a profitat de pe urma vanzarii de actiuni detinute in cadrul ABN Amro. Compania, care a obtinut anul trecut aproape doua treimi din profit din asigurari, a inregistrat noi castiguri in momentul in care a vandut actiuni Royal Numico, producatorul olandez de alimente pentru bebelusi care a fost achizitionat de compania franceza Groupe Danone.
Randamentele investitiilor si valorile activelor vor ramane in continuare sub presiune "cu impact asupra castigurilor", anuntau reprezentantii ING pe 14 mai. In primul trimestru, castigurile au fost reduse cu 436 mil. euro in urma scaderii valorii portofoliilor din sectoarele imobiliar si private equity si a castigurilor din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO