Business Internaţional

Profiturile British Airways cresc in altitudine cu 26%

09.11.2004, 00:00 14



British Airways, a doua mare companie aeriana din Europa, a raportat un profit cu 26% mai mare pe al treilea trimestru ca urmare a aplicarii programului de disponibilizari si a cresterii cererii pentru calatoriile cu avionul, informeaza Bloomberg.



Profitul transportatorului aerian s-a majorat pana la 123 mil. lire sterline (228,4 mil. dolari), sau 11,2 pence pe actiune, in ultimele trei luni pana la 30 septembrie, de la 98 mil. lire sterline, sau 8,9 pence pe actiune, cat obtinuse in aceeasi perioada a anului trecut, a declarat directorul general al companiei Rod Eddington. Veniturile companiei londoneze au crescut cu 2,2%, la 2,03 mld. lire sterline.



Din 2001 pana in prezent, British Airways a renuntat la peste 13.000 de locuri de munca, adica la mai mult de o cincime din numarul total de salariati si a redus tarifele pentru a putea concura alti transportatori precum Ryanair Holdings si Virgin Atlantic Airways. Compania aeriana a recurs la o crestere de 10 lire sterline in pretul biletelor de calatorie pentru a compensa scumpirea petrolului, dupa ce luna trecuta adoptase o majorare de 6 lire sterline.



"Deocamdata BA reuseste sa tina in frau costurile pentru a-si pastra marjele de profit, dar vor trebui sa gaseasca solutii pentru intensificarea competitiei pe piata si pentru pretul petrolului care a atins nivelul pe care il stim", spune Lucy MacDonald, director la fondul de investitii Dresdner RCM Global Investors din Londra. "Ryanair a demonstrat ca si in sectorul liniilor aeriene este posibila dezvoltarea", precizeaza MacDonald.



Ryanair, cea mai mare companie aeriana cu costuri scazute din Europa, a anuntat saptamana trecuta ca profitul sau pe al doilea trimestru a avansat cu 15%, la 147,6 mil. euro (188,1 mil. dolari), datorita adaugarii de noi rute si diminuarii tarifelor cu 5%.



Actiunile British Airways au pierdut 4,6% in acest an, in comparatie cu cresterea de 5,6% a indexului FTSE 100 ce cuprinde cele mai importante 100 de companii britanice. Actiunile Ryanair au coborat cu 24% in acest an.



"Vom avea o iarna cu extrem de multe provocari", a afirmat Eddington. "Randamentele sunt supuse unei presiuni continue si doar companiile aeriene care vor capabile sa implementeze programe eficiente de gestionare a costurilor vor reusi sa depaseasca aceasta perioada", subliniaza el.



Transportatorul aerian a anuntat ca traficul de pasageri a castigat 4,4% in trimestul trei. Factorii cei mai importanti a acestei cresteri au fost cresterea cererii la zborurile catre destinatii din Asia, Africa si Orientul Mijlociu. Gradul de incarcare, sau ponderea locurilor ocupate la un zbor, s-a marit cu trei puncte procentuale ajungand la 71,5%.
marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO