Business Internaţional

Profiturile coloşilor de pe Wall Street se prăbuşesc

Profiturile coloşilor de pe Wall Street se prăbuşesc

Autor: CătăIina Apostoiu

21.04.2016, 00:03 1580
Cele mai mari şase bănci din Statele Unite au înregistrat în primul trimestru cel mai sever declin al veniturilor din 2011, potrivit Financial Times.

JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley şi Wells Fargo au obţinut venituri totale de 98 miliarde de dolari pe primul trimestru, în scădere cu 9% faţă de trimestrul similar al anului trecut, cel mai pronunţat declin din ultimii cinci ani. Reducerile puternice de costuri nu au putut contracara scăderea veniturilor, astfel încât cele şase bănci şi-au văzut profitul net reducându-se cu 24%, la 18 miliarde de dolari.

Profitul Goldman Sachs a scăzut cu 56%, cel al Citi cu 27%, rezultatele Morgan Stanley s-au înjumătăţit. Pentru Bank of America, profitul s-a dus în jos cu 13%. Profitul Wells Fargo a scăzut cu 7%.

Cele mai mari cinci bănci americane şi-au redus cheltuielile cu peste 5 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului, însă reducerile nu au fost suficiente pentru a stopa hemoragia financiară, scrie Reuters.

Volatilitatea de pe pieţele de acţiuni şi obligaţiuni, prăbuşirea preţurilor la energie şi menţinerea ratelor dobânzii la niveluri scăzute au fost principalii factori care au erodat câştigurile celor mai mari bănci.

Goldman Sachs Group şi Morgan Stanley, ale căror câştiguri depind într-o măsură mai mare de pieţe decât cele ale rivalelor, au suferit o mai mult de înjumătăţire a profiturilor. „Băncile nu-şi reduc costurile suficient de rapid“, afirmă Pau Miller, de la FBR Capital Markets.

Aproape toate băncile americane mari sunt în curs de executare a unor programe de reduceri de costuri de ordinul miliardelor de dolari anunţate cu luni sau ani în urmă. Altele au realizat deja astfel de programe şi încearcă să-şi sporească eficienţa prin măsuri ca îngheţarea angajărilor pe anumite pieţe.

Totuşi, JPMorgan Chase a fost singura care a reuşit să-şi reducă cheltuielile peste declinul veniturilor faţă de anul trecut.

Wells Fargo a fost singura care a raportat cheltuieli în creştere, dar şi singura cu venituri mai mari.

Băncile ar putea resimţi presiuni în creştere de reducere în continuare a costurilor şi personalului dacă situaţia de pe pieţe nu se va îmbunătăţi.

În ansamblu, rezultatele celor mai mari şase bănci pe primul trimestru nu au fost pe cât de slabe se estima, ceea ce a generat o creştere de 8% a acţiunilor bancare din momentul în care JPMorgan a deschis sezonul de raportare săptămâna trecută, potrivit Financial Times.

Totuşi, deşi declinul rezultatelor a fost determinat în mare parte de condiţiile dificile de pe pieţe, situaţia reînnoieşte în acelaşi timp temerile că reglementările post-criză şi o reorientare către platformele electronice de tranzacţionare au dat permanent peste cap evoluţia băncilor de investiţii.

Analiştii se aşteaptă la o nouă scădere anuală a veniturilor totale în trimestrul al doilea.

Unii executivi sunt însă mai optimişti, indicând faptul că diviziile de trading au înregistrat o revenire în martie şi aprilie. Aceştia spun de asemenea că se aşteaptă la o redresare a comisioanelor din consultanţă şi intermediere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO