Business Internaţional

Prognoza FMI pentru economia mondială: înnorat, cu pericol de furtună

Prognoza FMI pentru economia mondială: înnorat, cu pericol de furtună

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

18.07.2012, 00:05 580

"Pericolele pentru perspectiva economică deja slabă con­tinuă să crească. Riscul imediat rămâne în continuare ca politicile întârziate sau insuficiente să agraveze criza din zona euro", se arată în raportul actualizat World Economic Outlook.

FMI a redus marginal de la 3,6%, cât prognoza în aprilie, la 3,5% estimarea de creştere a economiei mondiale pentru anul acesta şi de la 4,1% la 3,9% pe cea pentru anul viitor. Prognoza mai scăzută reflectă tensiunile continue din zona euro şi activitatea economică mai slabă decât s-a anticipat din ţările emergente, scrie EUobserver.

"Cea mai arzătoare prioritate este rezolvarea crizei din zona euro. Aici este încă loc pentru relaxarea politicii monetare. În plus, BCE ar trebui să se asigure că sprijinul monetar este distribuit eficient în întreaga regiune şi ar trebui să furnizeze în cantităţi mari sprijin bănesc pentru bănci, dar cu condiţii suficient de blânde", notează FMI.

Prin faptul că face o referire specifică la BCE, instituţia financiară internaţională presează banca să pornească tiparniţele de bani pentru asigurarea de împrumuturi ieftine, de dobânzi scăzute şi să iniţieze o formă de "ajustare cantitativă", adică achiziţia directă sau indirectă de datorii ale ţărilor cu probleme pentru reducerea costurilor de finanţare ale acestora.

Anul trecut, BCE a cumpărat obli­gaţiuni spaniole şi italiene de pe piaţa secundară, dar până acum preşedintele instituţiei Mario Draghi a exclus reluarea programului.

"Ceea ce putem aştepta de la BCE este o altă reducere a dobânzii în septembrie şi relaxarea în continuare a cerinţelor de garanţii pentru bănci", a spus Carsten Breski, analist la ING. FMI a tăiat estimarea de creştere economică a zonei euro în 2013 de la 0,9% la 0,7%, dar a menţinut prognoza de scădere pentru anul acesta la 0,3%. Instituţia crede acum că economia Spaniei va scădea atât anul acesta, cât şi următorul, potrivit Thomson Reuters.

O corecţie substanţială a suferit-o proiecţia pentru Marea Britanie, pentru care FMI anticipează un avans de 0,2% anul acesta, faţă de 0,8% cât estima în aprilie. Şi estimarea de creştere pentru 2013 a fost redusă considerabil, de la 2% la doar 1,4%.

Riscuri peste tot

Instituţia a atras atenţia că nu doar Europa ridică riscuri pentru perspectivele economice. Astfel, FMI este îngrijorat de conflictele politice din Washington referi­toare la ajustarea bugetului.

Creditorul estimează că economiile avansate vor creşte cu doar 1,4% anul acesta şi cu 1,9% în 2013.

În aceste condiţii, pieţele emergente rămân cel mai puternic motor de creştere a economiei mondiale.

Însă "nici aceste pieţe nu au scăpat de contaminarea care vine dinspre zona euro, iar ele se confruntă şi cu pericole interne. Pieţele emergente au în faţă incertitudini extraordinare legate de condiţiile externe", se mai arată în raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO