Business Internaţional

Programul de conversie în forinţi a creditelor în valută din Ungaria, finanţat în mod egal de stat şi bănci

Programul de conversie în forinţi a creditelor în...

Autor: CătăIina Apostoiu

25.08.2015, 00:04 414
La finalul săptămânii trecute, gu­vernul Ungariei anunţa că după cre­ditele ipotecare denominate în valută, şi creditele auto şi de nevoi personale în monedă străină vor fi convertite în forinţi.

Aderarea la schema de con­versie nu va fi obli­gatorie pentru clienţi, însă băncile nu vor avea dreptul să-i re­fuze pe cei care vor să beneficieze de aceasta.

Băncile din Un­garia sunt acum aş-tep­tate să fixeze rata de schimb pentru cre­ditele auto în valută, după ce banca cen­trală a ţării a lansat prima licitaţie pentru a furniza băncilor valuta necesară transformării credi­telor, a anunţat managing directorul băncii centrale, Marton Nagy, citat de Budapest Business Journal.

Rata de schimb va fi de 287,20 fo­rinţi pentru un franc elveţian. Ungurii au peste 200.000 de contracte auto în valută a căror valoare este estimată la aproape 300 miliarde de forinţi (970 milioane de euro).

Debitorii vor primi o scrisoare până pe 15 decembrie în care le vor fi precizate valoarea datoriilor, noua rată a dobânzii şi schema de rambursare.

Guvernul ungar şi asociaţia bancară a ţării au semnat recent un acord privitor la conversia creditelor auto în valută în forinţi. Statul şi băncile vor finanţa în mod egal pachetul de asistenţă în valoare de 31 miliarde de forinţi (100 milioane de euro) necesar pentru reducerea efectivă a ratelor de conversie.

În urma trans­formării creditelor din valută în forinţi, băncile din Ungaria nu vor putea majora ratele dobânzii. Conversia va intra în vigoare pe 1 decembrie şi va implica un număr de 229.000 de contracte în valoare de 305 miliarde de forinţi, a anunţat ministrul ungar al economiei Mihaly Varga.

Pe lângă contractele active, conversia în forinţi va afecta de asemenea credite personale nonactive în valoare de 260 miliarde de forinţi şi credite auto de 255 miliarde de forinţi. Măsura va viza în acelaşi timp şi contractele de leasing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO