Business Internaţional

Programul care poate lăsa IT-ştii fără locuri de muncă: Copilot, instrumentul AI dezvoltat de GitHub, este capabil să realizeze singur procese de programare doar prin tastarea câtorva caractere. Ce limite are Copilot şi ce riscuri prezintă pentru programatorii fără experienţă

Programul care poate lăsa IT-ştii fără locuri de...

Autor: Andrei Şerbănescu

18.09.2021, 21:22 7288

GitHub, platorma din San Francisco de găzduire a codurilor sursă, a dezvăluit un nou instrument AI, denumit Copilot, un instrument care poate termina singur un proces de programare doar prin tastarea primelor caractere din cod, relatează BBC News.

„Procesul de programare te face să te simţi cu adevărat inteligent, ca şi cum ai fi în Matrix”, spune Janine Luk, un inginer de software de 26 de ani care lucrează la Londra.

Născută în Hong Kong, şi-a început cariera în marketingul iahturilor în sudul Franţei, însă după o vreme, pentru Janine, aceasta a devenit „puţin repetitivă şi superficială”.

Aşadar, după serviciu, a început singură să înveţe programare, mai întâi acasă, apoi într-o tabără de 15 săptămâni.

În ultima zi a taberei de pregătire, a aplicat pentru un loc de muncă la compania de software de securitate cibernetică, Avast. După o săptămână, compania a angajat-o.

„După doi ani şi jumătate, chiar cred că este cea mai bună decizie pe care am luat-o vreodată”. Când Janine a început lucrul, aceasta a fost singura femeie angajată în companie.

Ea susţine că, pentru programatorii ca ea, cel mai interesant fenomen din ultimii ani este dezvoltarea inteligenţei artificiale.

În iunie, GitHub, o platformă de găzduire de cod din San Francisco, cu 56 de milioane de utilizatori, a dezvăluit un nou instrument AI, denumit Copilot. Practic, după tastarea câtorva caractere de cod, sistemul AI sugerează cum să fie scris codul în cotinuare.

„Este cea mai uimitoare aplicaţie de machine learning pe care am văzut-o vreodată”, a scris entuziasmat despre Copilot, cofondatorul Instagram Mike Krieger.

Aplicaţia se bazează pe un modul de inteligenţă artificială denumit GPT-3, lansat vara trecută de OpenAI, un laborator de AI cu sediul în San Francisco, cofondat de Elon Musk.

Acest motor GPT (Generative Pre-Training) face, practic, „un lucru foarte simplu, dar foarte important: prezice următoarea literă dintr-un text”, a explicat Grzegorz Jakacki, fondatorul Codility din Varşovia.

OpenAI a instruit soluţia AI cu texte deja disponibile online, cum ar fi cărţi, Wikipedia şi sute de mii de pagini web, un conţinut oarecum filtrat, în toate limbile pământului, dar fără a introduce în procesul de educaţie regulile aferente unei limbi anume.

Entuziasmul din jurul GPT-3a devenit „mult prea mare”, iar oamenilor trebuie să li se reamintească faptul că inteligenţa artificială face „uneori face greşeli stupide”, a scris pe Twitter Sam Altman, directorul executiv al OpenAI.

Cu toate acestea, GitHub - al cărui proprietar, Microsoft, a cumpărat o licenţă exclusivă pentru a utiliza GPT-3 în septembrie - a decis să lanseze o platformă similară. De această dată însă soluţia de inteligenţă artificială a fost “alimentată” nu cu cărţi şi pagini web ci cu cod sursă pentru diferite aplicaţii software

GitHub este cea mai mare gazdă de cod sursă din lume, având cel puţin 28 de milioane de depozite publice (locurile unde sunt stocate pachetele software). În acest fel, compania a fost capabilă să asigure “Copilot” o “dietă sănătoasă” formată din fragmente de cod sursă pentru difeirte aplicaţii software care sunt disponibile public.

Drept rezultat, Copilot poate oferi „soluţii relativ bune, chiar dacă uneori necesită anumite modificări”, a declarat Luk. Ca programator ea e departe de a crede că această platformă i-ar putea ameninţa jobul, dar îi place ideea ca o soluţie de inteligenţă artificială să o ajute cu cele mai plictisitoare părţi ale muncii de programare, aşa cum sunt verificările expresiilor mai complicate din cod, pe care de regulă trebuie să le verifice de cinci ori pentru a se asigura că sunt corecte.

O problemă pe care o poate ridica însă utilizarea acestui program de către programatorii fără experienţă este introducerea în cod a unor erori subtile, care apoi vor putea fi foarte greu de detectat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO