Business Internaţional

Proiect „flower power” în Italia: Pavilioanele de vaccinare iau forma unei primule, una dintre primele flori care apar la sfârşitul perioadei de iarnă. Cum a fost criticat planul autorităţilor

Proiect „flower power” în Italia: Pavilioanele de...

Autor: Eduard Ivanovici

28.12.2020, 20:00 119

Italia, prima ţară europeană care a simţit şocul creat de coronavirus, se pregăteşte de derularea unui program masiv de vaccinare, guvernul îndreptându-şi atenţia asupra arhitectului şi planificatorului urban Stefano Boeri.

Cunoscut pentru construirea aşa-ziselor păduri verticale din zgârie-norii milanezi, Boeri plănuieşte să îşi ajute ţara printr-un concept arhitectural „flower power”, proiectând 1.500 de pavilioane în formă de primulă, prin intermediul cărora va fi distribuit vaccinul de combatere a virusului, scrie The New York Times.

„Primula este prima floare care apare la sfârşitul iernii, este un lucru ştiut de orice copil”, spune Boeri, adăugând că viziunea sa de construire prezintă „un mesaj puternic ce poate fi înţeles de toată lumea”.

Autorităţile au decis să îi urmeze ideea. Duminică, lucrătorii medicali din Italia au primit primele doze ale vaccinului, venite la pachet cu postere care afişează sloganul oficial al programului: „Cu o floare, Italia va reveni la viaţă”.

În schimb, criticii cred că design-ul nu îşi are locul într-o pandemie: „Un spectacol cu clovni. Nu vreau o primulă, vreau un vaccin anti-COVID!” spune economistul italian Carlo Cottarelli.

Proiectul a început să prindă contur în urmă cu o lună, când Boeri a primit un apel din partea lui Domenico Arcuri, comisarul pentru situaţii de urgenţă numit de guvernul de la Roma, care i-a spus arhitectului că, deşi spitalele şi sălile de antrenament vor reprezenta principalele locaţii pentru vaccinare, autorităţile vor avea nevoie şi de crearea unor pavilioane externe. Iar programul de vaccinare a 40 de milioane de italieni, în vederea obţinerii imunităţii de turmă, ar dura circa un an şi jumătate.

Ulterior, Boeri i-a prezentat planul premierului Giuseppe Conte şi ministrul sănătăţii Roberto Speranza, care şi-au exprimat acordul cu privire la „pozitivitatea mesajului”.

Italia ocupă locul cinci la nivel mondial în ceea ce priveşte numărul de decese cauzate de SARS-CoV-2, cu 72.370 de morţi. Până acum au fost declarate vindecate 1.408.686 de persoane pe teritoriul ţării, potrivit Worldometers.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO