Business Internaţional

Proiectul de 10 miliarde de dolari al trenului Maya din Mexic a fost blocat din cauza unui proces

Proiectul de 10 miliarde de dolari al trenului Maya din...

Autor: Mediafax

31.05.2022, 16:44 39

Un judecător din Mexic a dat o nouă lovitură proiectului trenului Maya, care urmăreşte să lege siturile arheologice de staţiunile balneare mexicane, anunţă BBC. Proiectul este evaluat la aproape 10 miliarde de dolari.

Judecătorul a ordonat ca suspendarea lucrărilor de construcţie pe o porţiune a liniei de tren să fie prelungită până când se va determina impactul asupra mediului.

Hotărârea reprezintă o victorie pentru un grup de speologi care se tem că lucrările vor ameninţa peşterile subterane.

Trenul Maya este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de infrastructură din Mexic.

Această ultimă hotărâre ar putea opri lucrările de construcţie câteva luni sau chiar ani.

Proiectul trenului Maya, în valoare de 9,8 miliarde de dolari vizează construirea unei căi ferate de 1 500 km lungime care să lege statele sud-estice mexicane Chiapas, Tabasco, Campeche, Yucatán şi Quintana Roo.
Preşedintele Andrés Manuel López Obrador susţine că acesta va oferi un mod de transport ecologic atât pentru localnici, cât şi pentru turişti, şi va stimula economia în regiunile subdezvoltate.

Criticii spun că megaproiectul a fost realizat în grabă şi că preocupările legate de mediu au fost ignorate.

Actuala bătălie juridică se concentrează pe o anumită porţiune a căii ferate, cunoscută sub numele de secţiunea 5, care leagă punctele turistice de interes din Cancún şi Tulum.

Controversa a apărut după ce traseul a fost modificat pentru a trece printr-o zonă de junglă bogată în peşteri subterane antice.

Ecologiştii şi speologii au avertizat că utilajele grele folosite pentru construcţia căii ferate vor deteriora iremediabil sistemul unic de peşteri.
Aceştia au acţionat în instanţă, iar un judecător a acordat o suspendare temporară în aprilie.

Luni, acelaşi judecător a declarat suspendarea „definitivă", ordonând ca nicio lucrare să nu fie efectuată pe acest tronson până când studiile de impact asupra mediului nu vor fi doar efectuate, ci şi aprobate în conformitate cu legislaţia mexicană.

Judecătorul a explicat că acţionează pentru „a preveni daune iminente şi ireparabile pentru mediu".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO