Business Internaţional

Promisiunea lui Putin de a dedolariza economia Rusiei devine, încet, realitate

Promisiunea lui Putin de a dedolariza economia Rusiei...

Autor: Bogdan Cojocaru

06.08.2019, 00:05 1682

Rusia acţionează în virtutea unui angajament al preşedintelui Vladimir Putin de a diminua rolul dolarului în comerţul internaţional în condiţiile în care relaţiile dintre Washington şi Moscova se răcesc, scrie Financial Times.

Schimbarea face parte din strategia de „dedolarizare“ a economiei ruse şi de reducere a vulnerabilităţii acesteia la ameninţarea continuă a sancţiunilor americane. Însă, în timp ce banca centrală a reuşit să descarce rapid jumătate din rezervele sale de dolari anul trecut, progresele înregistrate în comerţ au fost lente din cauza folosirii încăpăţânate a valutei verzi în multe tranzacţii.

Ponderea euro în exporturile ruseşti a crescut pentru al patrulea trimestru consecutiv în detrimentul cotei monedei americane, potrivit datelor băncii centrale a Rusiei. Moneda unică europeană aproape că a depăşit dolarul în comerţul cu Uniunea Europeană şi China, iar comerţul în ruble cu India a crescut. Cota dolarului în tranzacţiile de import a rămas neschimbată, la aproximativ o treime.

„A existat un stimulent puternic pentru schimbare, nu doar pentru Rusia, ci şi pentru partenerii săi comerciali“, spune Dmitry Dolgin, economist la ING Bank din Moscova. „Uniunea Europeană se confruntă şi acum cu presiuni comerciale din partea Statelor Unite.“ Protecţionismul american îi forţează pe europeni să încerce să reducă dependenţa de dolar, a explicat el.

Euro s-a apropiat de punctul în care înlocuieşte dolarul ca monedă preferată pentru exporturile ruseşti către Uniunea Europeană, cota sa urcând la 42% în primul trimestru, de la 32% cu un an mai devreme.

Rusia se bazează pe dolar pentru mai mult de jumătate din comerţul său anual de 687,5 miliarde de dolari, deşi mai puţin de 5% din aceste tranzacţii sunt cu partea americană.

O parte din motivaţia Rusiei pentru schimbare este faptul că companiile se confruntă cu întârzieri la o treime din plăţile internaţionale în dolari, deoarece partenerii occidentali trebuie să verifice cu SUA dacă tranzacţiile sunt permise, a declarat ministrul rus al Finanţelor Anton Siluanov.

Ponderea euro a crescut şi în comerţul anual de 108 miliarde de dolari al  Rusiei cu China, ajungând la peste o treime din deconturile de export în primul trimestru de la aproape nimic la începutul anului 2018. Această schimbare, care acoperă vânzările de mărfuri şi contractele mari ale statului, a fost accelerată de dezvoltarea infrastructurii de plată a băncii centrale şi a altor creditori, explică Sofya Donets, economist la Renaissance Capital din Moscova.

Comerţul cu yuani este dificil din cauza restricţiilor de capital care limitează accesul străinilor la activele chinezeşti, spune Dmitry Timofeev, şeful departamentului de sancţiuni al Ministerului Finanţelor.

"Yuanul nu este complet convertibil, ceea ce înseamnă că nu poate juca un rol semnificativ în comerţul mondial", a mai spus Timofeev.

Cea mai dramatică schimbare este vizibilă în comerţul de 11 miliarde de dolari al Rusiei cu India. Rubla a ajuns să reprezinte trei sferturi din decontările totale ale exporturilor dintre cele două pieţe emergente după ce acestea au convenit asupra unei noi metode de plată prin monedele naţionale pentru contracte de apărare de mai multe miliarde de dolari.

"Tendinţa va continua, probabil, deoarece infrastructura pentru tranzacţiile în valute alternative se îmbunătăţeşte", a afirmat Donets, de la Renaissance Capital. „Totuşi, Rusia nu va putea renunţa la utilizarea dolarului, în special pentru comerţul cu petrol.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO