Business Internaţional

Protest în Barcelona faţă de majorarea preţului energiei electrice

Protest în Barcelona faţă de majorarea preţului...

Autor: Laura Buciu

07.11.2021, 12:32 51

Majorarea preţurilor la energie electrică a dus la cea mai mare creştere a preţurilor de consum din ultimii 29 de ani, iar pe lângă energie s-au scumpit şi gazul, şi carburantul, iar toate acestea au scos sute de oameni la protest pe străzile din Barcelona, Spania.

Catalanii plătesc cele mai mari preţuri din ultimii 29 de ani pentru produsele de consum, ca urmare a creşterii costului cu energia electrică. Scumpirile din ultima perioadă i-au scos pe străzile Barcelonei, unde au mărşăluit, sâmbătă seara, şi au cerut intervenţia Guvernului. Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, creşterea e de 5,5 la sută.

„Nu doar că suntem supăraţi, ci ne simţim şi înşelaţi. Înşelaţi pentru că până la urmă rezultă că problema cu electricitatea este că nici companiile energetice nu simt empatie faţă de cetăţeni şi credem că ne jefuiesc la propriu”, spune Roque Martinez, protestatar în vârstă de 65 de ani, potrivit AP.

Supăraţi, spaniolii cer acum intervenţia Guvernului pentru a opri creşterea preţurilor.

„Trebuie să existe control asupra preţurilor. Nu putem permite ca serviciile de bază să fie în mâinile capitalismului. Ar trebui să existe mai mult control din partea guvernului”, a spus Maria Bote, profesor, protestatar, care are 60 de ani.

La protestul care a avut loc pe străzile Barcelonei au participat atât tineri cât şi vârstnici. Adrian Gacia are 24 de ani şi este asistent social.

„Vorbim despre nevoi de bază. Avem nevoie de electricitate pentru igienă şi nutriţie şi este incredibil ca monopolul companiilor energetice să aibă un astfel de control asupra preţurilor”, spune Adrian.

În afară de costul energiei electrice, creşterile preţurilor la combustibili şi gaze au dus la o creştere lunară a preţurilor de consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO