Business Internaţional

Protestele continuă în Franţa: Al treilea val de greve din cauza reformei pensiilor a început

Protestele continuă în Franţa: Al treilea val de greve...

Autor: Andreea Tobias

07.02.2023, 10:58 79

Mai multe greve au loc marţi în Franţa faţă de planurile preşedintelui Emmanuel Macron de a creşte vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. Este al treilea val de greve. 

Sindicatele au lansat marţi un al treilea val de greve în Franţa împotriva planurilor preşedintelui Emmanuel Macron de a-i face pe francezi să muncească mai mult timp înainte de pensionare, în timp ce proiectul de lege se află deja în Parlament, potrivit France 24.

Serviciile feroviare franceze au fost întrerupte, activitatea în unele şcoli suspendată şi livrările rafinăriilor au fost oprite, deoarece angajaţii din mai multe sectoare au ieşit în stradă, iar sindicatele au îndemnat publicul să iasă din nou în stradă în număr mare.

Guvernul spune că oamenii trebuie să muncească cu doi ani mai mult - adică până la vârsta de 64 de ani - pentru a menţine bugetul unuia dintre cele mai generoase sisteme de pensii din lumea industrială în negru.

Dintre toate ţările OCDE, francezii petrec cei mai mulţi ani la pensie, un beneficiu foarte apreciat la care o majoritate substanţială este reticentă să renunţe, arată sondajele. Vârsta actuală de pensionare din Franţa este una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, deşi normele existente impun deja ca majoritatea persoanelor să muncească până la vârsta de 64 de ani pentru a putea beneficia de o pensie completă.

Sindicatele spun că revizuirea propusă îi va pedepsi pe cei care au început să lucreze la o vârstă fragedă sau care au muncit din greu în locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic.

Emmanuel Macron spunea că schimbările sunt „esenţiale atunci când ne comparăm cu restul Europei” şi că trebuie făcute modificări pentru a „salva” sistemul de pensii de stat francez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO