Business Internaţional

Protestele "Ocupaţi Wall Street-ul" împotriva lăcomiei corporatiste cuprind întreaga Americă

Protestele "Ocupaţi Wall Street-ul" împotriva lăcomiei corporatiste cuprind întreaga Americă

Autor: Alexandru Matei

04.10.2011, 11:10 2579

Protestele împotriva Wall Street-ului au intrat în cea de-a 18-a zi, demonstraţiile întinzându-se în întreaga Americă, de la marşuri în faţa sediilor băncii centrale la campări în parcuri din Los Angeles până în Portland, scrie Associated Press.

Demonstraţiile sunt aşteptate să continue pe parcursul săptămânii în condiţiile în care tot mai multe grupuri se întâlnesc în mod organizat şi îşi fac publice criticile pe site-uri şi prin intermediul videoclipurilor plasate pe Internet.

Luni în Manhattan sute de protestatari costumaţi în zombi şi ţinând bani falşi în mână au trecut prin faţa sediului Bursei din New York. În Chicago demonstanţii au trecut prin cartierul financiar bătând la tobe, în timp ce alţii au format tabere de corturi sau au protestat în intersecţii în Boston, St. Louis, Kansas şi Los Angeles.

Unii protestatari au asemănat mişcarea cu cea a Tea Party, dar cu vederi mai liberale, sau cu Primăvara Arabă, seria de proteste din Orientul Mijlociu care a îndepărtat de la putere mai mulţi dictatori.

"Simţim că puterea de la Washington a fost compromisă de Wall Street", a spus Jason Counts, analist de sisteme de operare şi unul dintre zecile de demonstranţi din St. Louis. "Vrem ca vocea noastră să fie auzită, dar ea s-a auzit tot mai încet în ultimul timp".

Mişcarea de protest "Ocupaţi Wall Street-ul" a început pe 17 septembrie, la câteva zile de la aniversarea a trei ani de la prăbuşirea Lehman Brothers, cel mai mare faliment din istoria SUA, cu câteva zeci de protestatari care au încercat să instaleze corturi în faţa sediului Bursei din New York. De atunci, sute de persoane s-au aşezat în tabăra formată într-un parc din apropierea inimii financiare a Statelor Unite şi au devenit din ce în ce mai organizaţi, oferind asistenţă medicală şi legală şi au lansat chiar şi propriul lor ziar, numit The Occupied Wall Street Journal.

Oficialii FBI spun că nu se aşteaptă ca protestele să degenereze în violenţe, aşa cum s-a întâmplat în această vară în Marea Britanie, dar a menţionat că în caz de nevoie FBI şi poliţia new-yorkeză va mobiliza forţele necesare pentru a ţine situaţa sub control.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO