Business Internaţional

Protestele violente au continuat şi duminică la Hong Kong

Protestele violente au continuat şi duminică la Hong Kong

Autor: Andrei Vacaru

25.08.2019, 18:36 74

Poliţia din Hong Kong a fost nevoită să folosească pentru a doua zi la rând gaze lacrimogene în timpul manifestaţiilor de duminică din acest teritoriu, informează Reuters.

De asemenea, forţele de ordine au făcut uz de tunurile cu apă, care nu au mai fost folosite de câţiva ani. Potrivit CNN, un poliţist a fost nevoit să tragă un foc de avertisment pentru a evita ca violenţele să escaladeze.

Patru poliţişti au fost surprinşi în timp ce ameninţau protestatarii cu armele din dotare după ce aceştia din urmă au încercat să îi agreseze. Mai mulţi protestatari au aruncat cu sticle incendiare în forţele de ordine.

Operatorul feroviar MTR a suspendat mai multe trasee în încercarea de a-i împiedica pe protestatari să ajungă în zonele stabilite pentru manifestaţii.

Mai mulţi protestatari au desprins borduri pentru a le folosi ca arme, în timp ce alţii au turnat detergent lichid pe străzi pentru a îngreuna accesul poliţiştilor. Confruntări între forţele de ordine şi protestatari au avut loc în mai multe zone ale teritoriului.

Reuters notează că în ciuda incidentelor violente, cei mai mulţi dintre manifestanţi au protestat paşnic.

Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de aproape trei luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO