Business Internaţional

Protestul activiştilor pro-independenţă din Catalonia afectează serviciile de transport din regiune

Protestul activiştilor pro-independenţă din Catalonia...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

08.11.2017, 13:22 77

În plus, sindicatul catalan CSC a convocat o grevă generală, cu sprijinul organizaţiilor civice ANC şi Omnium Cultural, ai căror lideri au fost arestaţi luna trecută sub acuzaţia de răzvrătire.

Motivele declarate ale grevei sunt incertitudinea în privinţa locurilor de muncă şi un decret al Guvernului de la Madrid care facilitează mutarea sediului legal al companiilor din regiune.

Deşi legea spaniolă interzice grevele din motive politice, mai multe grupuri de protestatari afişează steaguri şi bannere separatiste şi solicită eliberarea foştilor membri ai Guvernului catalan.

Greva generală nu este sprijinită de către principalele sindicate din Spania, dar are susţinerea celui mai important sindicat al educaţiei din Catalonia. Activitatea şcolilor va fi perturbată în cursul zilei de miercuri.

Serviciul de transport catalan a anunţat că peste 60 de secţiuni de drumuri şi autostrăzi sunt afectate de blocaje din cauza protestatarilor. Este îngreunat accesul către marile oraşe catalane, inclusiv capitala regională Barcelona, şi către unele autostrăzi majore din Spania (AP-7, care face legătura între Franţa şi Spania, şi A-2, între Barcelona şi Madrid).

Operatorul feroviar naţional, Renfe, susţine că traficul a fost închis pe zeci de linii locale, întrucât protestatarii au blocat şinele. Mai multe linii naţionale de mare viteză au fost de asemenea afectate, înregistrându-se trenuri întârziate sau anulate. În oraşul Girona, protestatarii au depăşit un baraj al poliţiei şi au ocupat gara centrală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO