Business Internaţional

Provocarea

Provocarea

Autor: Clarice DINU

31.08.2015, 20:50 378

Acuzaţii cresc în intensitate odată cu valul de imigranţi. Europa alimentează traficul de persoane, a concluzionat dur un membru al parlamentului german, Annette Groth, după ce a vizitat gara centrală din Budapesta unde refugiaţii au fost împiedicaţi să se urce în trenurile înspre ţările din Vestul Europei. Cu toate acestea, Ungaria rămâne în logica politicii practicate de administraţia Viktor Orban, nu o dată calificată anti-europeană, xenofobă şi populistă. Încolţită, a permis refugiaţilor care au protestat zile la rând în faţa Gării Keleti, scandând „Germania! Germania” să se urce în trenuri. A anunţat însă că gardul de la frontiera cu Serbia, trecut de mii de refugiaţi în ultima perioadă, va fi dublat de unul de lemn, înalt de patru metri şi construit de armată.

Mai mult, un înalt oficial de la Budapesta, secretarul de stat Karoly Kontrat, a şocat comunitatea internaţională susţinând, într-un interviu, că Ungaria vrea ca imigranţii ilegali să fie scoşi din ţară, dar dacă trebuie să fie condamnaţi aici, închisorile sunt pregătite să-i primească. 

Pe reţelele de socializare, imaginile din Ungaria se răspândesc cu repeziciune, ţara condusă cu mână de fier de Viktor Orban picând la testul toleranţei. Lăsaţi să urce în trenuri doar dacă au bilet, refugiaţii stau la cozi uriaşe îngenunchiaţi în faţa forţlor de ordine.

„Ceea ce se întâmplă aici este o ruşine pentru Europa”, a comentat Annette Groth, parlamentarul german acuzând autorităţile budapestane că interzic intervenţia organizaţiilor umanitare în zonă.

 

Blocaţi la graniţa cu Austria

Însă odată plecaţi din Budapesta, drumul refugiaţilor spre vest se opreşte repede. Mai exact la graniţa cu Austria, unde autorităţile au impus controale drastice după ce săptămâna trecută 71 de imigranţi, sirieni în majoritate, au murit sufocaţi într-un camion, găsit abandonat pe o autostradă.

Cozi de peste 20 de kilometri s-au format la graniţa cu Austria, iar trenurile au fost blocate şi ele.

„Vom efectua controale pentru o perioadă nedeterminată, la toate punctele importante de trecere a frontierei din regiunea estică, verificând toate vehiculele care ar putea avea ascunzători pentru persoane transportate ilegal”, a declarat pentru postul de radio ORF ministrul de Interne, Johanna Mikl-Leitner.

Doar în noaptea de duminică spre luni, cinci traficanţi au fost arestaţi de către autorităţile austriece, ca urmare a controalelor după descoperirea macabră de pe autostradă. De altfel, directorul organizaţiei europene de poliţie Europol, Rob Wainwright, a avertizat că suspecţii arestaţi în acest caz fac parte dintr-o reţea internaţională care a făcut obiectul a numeroase investigaţii şi este căutată în mai multe ţări. „Am făcut conexiuni cu informaţii din multe alte cazuri la care lucrăm în prezent în toată Europa", a afirmat Wainwright, adăugând că Europol şi autorităţile naţionale încearcă să îi prindă pe liderii operaţiunii.

Citeşte mai mult pe gandul.info

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO