Analiştii Danske Bank sunt de aceeaşi părere, anticipând că BCE va opera o serie de reduceri în următorii doi ani, ajungând în cele din urmă la o dobândă de 1,5%.
Banca Centrală Europeană a redus dobânda la depozite cu un sfert de punct procentual, până la 3%, a patra astfel de mutare în acest an, relaxând constrângerile asupra economiei fragilizate a regiunii în condiţiile în care inflaţia se apropie de ţinta de 2%.
Toţi analiştii chestionaţi de Bloomberg, cu excepţia unuia singur, au anticipat o reducere cu un sfert de punct procentual a dobânzii la depozite. Doar JPMorgan Chase previzionase o mişcare mai în forţă, de o jumătate de punct procentual, argumentând că ultimele date indică încetinirea creşterii economice şi a inflaţiei.
Inflaţia este în continuare un risc având în vedere ritmul rapid de creştere a salariilor şi scumpirea alertă a serviciilor. „Inflaţia a scăzut uşor, dar rămâne ridicată în cea mai mare parte pentru că salariile şi preţurile din anumite sectoare încă se ajustează cu o întârziere substanţială“, se arată în comunicatul BCE.
Protecţionismul american şi instabilitatea politică din Franţa şi Germania sunt motive în plus de menţinere a prudenţei. Membrii consiliului guvernator al BCE pur şi simplu nu ştiu ce politici vor fi aprobate de noua administraţie Trump, cum va reacţiona Europa sau care va fi impactul economic.
Turbulenţele politice din Franţa şi Germania sporesc nesiguranţa şi ar putea forţa BCE să intervină, întărind argumentele că aceasta ar trebui să-şi rezerve spaţiu pentru a acţiona în forţă dacă acest lucru va fi necesar.
BCE a renunţat la angajamentul de a „menţine dobânzile suficient de restrictiv cât este necesar“ pentru a aduce inflaţia la ţinta de 2%, subliniind în schimb că „efectele politicii monetare restrictive“ se vor „estompa gradual“ în timp, notează Financial Times.
Cu privire la calea dobânzilor pe mai departe, investitorii întrevăd câte o reducere la fiecare şedinţă anul viitor până în iunie, urmate de cel puţin încă o mişcare similară în a doua jumătate a anului, dobânda la depozite urmând să ajungă la cel puţin 1,75% până la final de an, de la 3,75% în prezent, potrivit Reuters.
De asemenea, conform Financial Times, investitorii anticipează că BCE va reduce dobânzile mai puternic decât banca centrală americană anul viitor, din moment ce creşterea economică a zonei euro este aşteptată să rămână în urma celei a SUA.
„Cu o economie care va avansa la sau sub trend în cea mai mare parte din 2025, va fi dificil pentru BCE să pună pe pauză reducerile de dobânzi până când dobânda la depozite va scădea sub estimarea sa pentru nivelul neutru de 2%î, au declarat analiştii Bank of America, scrie Euronews.
Analiştii Danske Bank sunt de aceeaşi părere, anticipând că BCE va opera o serie de reduceri în următorii doi ani, ajungând în cele din urmă la o dobândă de 1,5%. Şi Goldman Sachs are o poziţie similară, previsionând reduceri consecutive ale dobânzilor de 25 de puncte procentuale până la nivelul de 1,75% până în iulie 2025.