Business Internaţional

Putin a câştigat pariul aurului: Rusia este cel mai mare cumpărător de aur şi alte state îi urmează exemplul

Putin a câştigat pariul aurului: Rusia este cel mai...

Autor: Iulian Tenchiu

07.07.2019, 15:40 1228

Putin a mizat pe aur şi a continuat să îl cumpere chiar şi atunci când preţul metalului preţios se afla în stagnare. Pe fondul majorării preţului aurului cu 7%, cea mai mare creştere acestuia din 2013, rezerva internţională de aur a Rusiei a crescut cu 7 mld. de dolari, scrie Bloomberg.

În cazul în care preţul aurului va continua să crească, aurul rusesc va reprezenta 20% din rezerva internaţională, care este estimată la 500 mld. dolari, astfel rezerva în aur a Rusiei apropiindu-se de valoarea rezervei în dolari a băncii centrale din Rusia.

În iunie, preţul aurului a atins maximul istoric din 2013, iar un gram de aur se cumpără acum cu 192 de lei, potrivit cursului oferit de BNR.

Acest trend al achiziţionării de aur nu are mulţi adepţi, dar devine tot mai popular în rândul băncilor centrale.

Dolarul rămâne în continuare valuta principală pentru rezervele internaţionale ale băncilor centrale. Cu toate acestea, Consiliul Mondial al Aurului a atras atenţia asupra faptului că băncile centrale au început să cumpere aur în cantităţi impresionante. În primul trimestru din 2019, băncile centrale au cumpărat o cantitate record de 715,7 tone.

Rusia a căutat să îşi consolideze rezerva de aur pe fondul sancţiunilor economice care i s-au impus de către UE şi SUA din cauza anexării ilegale a Crimeei din 2014. UE şi SUA au  reacţionat diferit la problema Crimeei, comunitatea europeană a ales să nu înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei, ci doar să prelungească durata acestora, în timp ce SUA a profitat de orice ocazie pentru a pedepsi Rusia.

Alţi cumpărători importanţi de aur au fost Turcia şi India, care alături de Rusia se numără printre primele zece ţări ale lumii cu cele mai mari rezerve internaţionale de aur.

SUA trebuie să acţioneze cu prudenţă dacă nu doreşte ca şi alte state să renunţe la dolar, în favoarea unei rezerve de aur solide.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO