Business Internaţional

​Putin are acum soldaţi în Kazahstan, Belarus, Ucraina, Moldova şi state strategice din Caucaz şi Orientul Mijlociu. Ce urmează?

Guvernul din Moscova a folosit 75 de avioane pentru a trimite trupele în Kazahstan.

Guvernul din Moscova a folosit 75 de avioane pentru a trimite trupele în Kazahstan.

Autor: Catalina Apostoiu

09.01.2022, 20:56 4536

Trupe ruseşti puternic înarmate au început să sosească la finalul săptămânii trecute în Kazahstan ca parte a unei forţe comune a unei alianţe militare conduse de ruşi, după ce preşedintele kazah Kassîm-Jopart Tokaiev a solicitat ajutor pentru suprimarea protestelor locale, scrie Financial Times.

Astfel, Rusia îşi extinde prezenţa militară în încă un stat. Lista mai include Ucraina, Belarus, Moldova, Georgia (o parte importantă din teritoriul georgian este sub ocupaţie militară rusă), Cecenia, Siria şi Armenia.

Nu este clar câţi militari ar putea sosi în total. Aceştia ar putea rămâne în ţară aproximativ o lună, potrivit şefului comitetului de apărare din cadrul parlamentului rusesc. Tatiana Stanovaya, fondatoare a companiei de consultanţă politică R Politik, arată că participarea maximă a aliaţilor CSTO nu va depăşi 3.500 de militari. Cât despre Rusia, aceasta a decis să „participe simbolic, dar forţele sale vor fi acolo în principal pentru protecţia infrastruc­turii“, adaugă aceasta. Preşedintele kazah a declarat că ordinea a fost în mare parte reinstituită în Kazahstan, dar s-a angajat să ducă mai departe campania de suprimare a protestelor cu ajutorul trupelor ruseşti, notează Bloomberg.

Guvernul din Moscova a folosit 75 de avioane pentru a trimite trupele în Kazahstan, potrivit ministerului apărării.

Intervenţia marchează a doua astfel de mişcare majoră făcută de Kremlin în tot atâţia ani pentru susţinerea unei ţări aliate aflate în faţa unor proteste masive.

În 2020, preşedintele rus Vladimir Putin a intervenit pentru a susţine eforturile liderului bielorus Alexander Lukaşenko de suprimare a protestelor populaţiei.

De asemenea, Rusia a trimis la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut paraşutişti la graniţa Bielorusiei cu Polonia, unde sute de migranţi şi-au constituit tabere în încercarea de a intra în Uniunea Europeană.

Kremlinul a declarat în acel moment că trupele au fost trimise pentru exerciţii, dar mişcarea a coincis cu o acumulare a forţelor militare ruseşti în apropiere de graniţa cu Ucraina.

Militarizarea constantă şi integrarea forţelor armate ruseşti şi bieloruse a continuat din 2020.

Rusia a trimis avioane de luptă Sukhoi Su-30 la baza aeriană Baranovichi din versul Bielorusiei, avioanele şi piloţii acestora urmând să rămână permanent în Bielorus, unde vor desfăşura misiuni comune şi vor patrula graniţele celor două ţări.

La câteva zile după sosirea avioanelor, trupe ruseşti au început să sosească în oraşul bielorus Hrodna, în apropiere de graniţa cu Polonia şi Lituania, pentru crearea unui centru comun de pregătire militară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO