Business Internaţional

Putin către Erdogan: „M-am săturat de bulgari”

Putin către Erdogan: „M-am săturat de bulgari”

Autor: Bogdan Cojocaru

05.12.2014, 00:00 1626

„M-am săturat de bulgari. Cu vestul şi cu Uniunea Europeană în spatele lor, ne contestă şi ni se opun”, i-ar fi spus preşedintele rus Vladimir Putin omologului turc Recep Tayyip Erdogan. Discuţia dintre cei doi şefi de stat a avut loc cu ocazia reunirii Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt Turco-Rus. Aici, Putin i-a explicat lui Erdogan că dificultăţile create de autorităţile bulgare sunt principalul motiv pentru care Rusia a trebuit să abandoneze proiectul gazoductului South Stream, potrivit unor surse diplomatice citate de Hürriyet Daily News. Pe 1 decembrie Putin a anunţat la Ankara că Moscova renunţă la South Stream din cauza opoziţiei UE, care a determinat Bulgaria să îngheţe lucrările de construcţie de pe teritoriul bulgar.

Gazprom a anunţat ulterior că gazoductul va ajunge în Turcia. Preşedintele rus a sugerat că Bulgaria ar trebui să ceară compensaţii de la Comisia Europeană pentru veniturile de 400 de milioane de euro pe care le-ar fi câştigat ca stat de tranzit. South Stream a fost proiectat să aducă gaze ruseşti în Europa Centrală şi de Est pe sub Marea Neagră, ocolind Ucraina. Gazoductul ar fi ieşit la suprafaţă în Bulgaria. Bruxellesul a declarat proiectul incompatibil cu legislaţia comunitară antimonopol. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO