Business Internaţional

Putin face anunţul: Rusia va transfera în iulie arme nucleare tactice în Belarus

Putin face anunţul: Rusia va transfera în iulie arme...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

09.06.2023, 17:35 143

Rusia va iniţia transferul de arme nucleare tactice în Belarus în iulie, după ce vor fi pregătite unităţile de stocare, a declarat vineri preşedintele rus, Vladimir Putin, în contextul tensiunilor cu Alianţa Nord-Atlantică din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.

"După cum ştiţi, pe 7-8 iulie se va încheia pregătirea unităţilor specifice, iar noi vom iniţia imediat activităţile pentru transferul armamentului în Belarus. Totul decurge conform planului", a declarat Vladimir Putin, conform agenţiilor de presă Interfax şi Reuters, cu ocazia unei întrevederi cu preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko.

Liderul de la Kremlin a acuzat din nou Statele Unite şi aliaţii occidentali că furnizează masiv armament Ucrainei pentru a extinde conflictul militar şi pentru a aplica o înfrângere strategică Rusiei.

Este prima dată când Moscova transferă armament nuclear tactic în afara Rusiei după destrămarea Uniunii Sovietice.

Afirmaţiile lui Vladimir Putin par a fi în contradicţie cu cele ale lui Aleksandr Lukaşenko. Liderul autoritarist de la Minsk a anunţat pe 25 mai că Rusia începuse să transfere arme nucleare tactice în Belarus.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat în martie că a decis transferul de arme nucleare tactice în Belarus, în contextul tensiunilor cu NATO din cauza conflictului militar izbucnit prin invazia rusă în Ucraina. Administraţia de la Moscova a transmis că decizia este reacţia Rusiei la apropierea infrastructurii militare a Alianţei Nord-Atlantice de frontierele ruse.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat recent că decizia Rusiei de a transfera arme nucleare tactice în Belarus "se înscrie într-un model observat de mulţi ani, dar mai ales de la începerea invaziei în Ucraina, o retorică nucleară periculoasă şi iresponsabilă". Decizia Rusiei a fost condamnată şi de Administraţia de la Washington. "Este vorba despre o escaladare periculoasă. Am observat cu toţii şi suntem îngrijoraţi că preşedintele Vladimir Putin ar putea utiliza ceea ce el consideră a fi o armă nucleară tactică non-strategică sau ar putea face un fel de demonstraţie în sensul escaladării, dar o escaladare cu risc gestionat. Urmărim atent situaţia şi este esenţial să o urmărim atent", a afirmat în aprilie Wendy Sherman, adjunct al secretarului de Stat american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO