Business Internaţional

Putin face anunţul: Rusia va transfera în iulie arme nucleare tactice în Belarus

Putin face anunţul: Rusia va transfera în iulie arme...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

09.06.2023, 17:35 144

Rusia va iniţia transferul de arme nucleare tactice în Belarus în iulie, după ce vor fi pregătite unităţile de stocare, a declarat vineri preşedintele rus, Vladimir Putin, în contextul tensiunilor cu Alianţa Nord-Atlantică din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.

"După cum ştiţi, pe 7-8 iulie se va încheia pregătirea unităţilor specifice, iar noi vom iniţia imediat activităţile pentru transferul armamentului în Belarus. Totul decurge conform planului", a declarat Vladimir Putin, conform agenţiilor de presă Interfax şi Reuters, cu ocazia unei întrevederi cu preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko.

Liderul de la Kremlin a acuzat din nou Statele Unite şi aliaţii occidentali că furnizează masiv armament Ucrainei pentru a extinde conflictul militar şi pentru a aplica o înfrângere strategică Rusiei.

Este prima dată când Moscova transferă armament nuclear tactic în afara Rusiei după destrămarea Uniunii Sovietice.

Afirmaţiile lui Vladimir Putin par a fi în contradicţie cu cele ale lui Aleksandr Lukaşenko. Liderul autoritarist de la Minsk a anunţat pe 25 mai că Rusia începuse să transfere arme nucleare tactice în Belarus.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat în martie că a decis transferul de arme nucleare tactice în Belarus, în contextul tensiunilor cu NATO din cauza conflictului militar izbucnit prin invazia rusă în Ucraina. Administraţia de la Moscova a transmis că decizia este reacţia Rusiei la apropierea infrastructurii militare a Alianţei Nord-Atlantice de frontierele ruse.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat recent că decizia Rusiei de a transfera arme nucleare tactice în Belarus "se înscrie într-un model observat de mulţi ani, dar mai ales de la începerea invaziei în Ucraina, o retorică nucleară periculoasă şi iresponsabilă". Decizia Rusiei a fost condamnată şi de Administraţia de la Washington. "Este vorba despre o escaladare periculoasă. Am observat cu toţii şi suntem îngrijoraţi că preşedintele Vladimir Putin ar putea utiliza ceea ce el consideră a fi o armă nucleară tactică non-strategică sau ar putea face un fel de demonstraţie în sensul escaladării, dar o escaladare cu risc gestionat. Urmărim atent situaţia şi este esenţial să o urmărim atent", a afirmat în aprilie Wendy Sherman, adjunct al secretarului de Stat american.