Business Internaţional

Putin ia bani de la săraci pentru finanţarea măsurilor de combatere a COVID-19

Putin ia bani de la săraci pentru finanţarea măsurilor...

Autor: Catalina Apostoiu

30.03.2020, 00:06 16857

Când alte guverne anunţă pachete masive de măsuri pentru a ajuta companiile şi contribuabilii să suporte o pierdere brus­că a veniturilor, preşedintele rus Vladimir Putin anunţă că va im­pozita depozitele bancare pentru finanţarea acţiunilor con­tra coronavirusului, scrie Financial Times. Planul de luptă con­tra efectelor economice ale pandemiei de COVID-19 vine după ce Rusia a făcut un exerciţiu de PR geostrategic trimi­ţând armata rusă să ajute Italia să lupte cu coronavirusul. În pre­sa italiană au apărut articole care arată că cea mai mare parte a ajutoarelor medicale trimise de Rusia nu sunt folo­si­toare şi că, „mai mult decât ajutoare, militarii ruşi vin în Ita­lia“, după cum scrie La Stampa.

Măsurile anunţate de Putin pentru atenuarea şocului eco­no­mic al pandemiei de coronavirus vor fi parţial finanţate prin introducerea unei taxe pe depozitele bancare, măsură ce va afecta economiile pensionarilor şi gospodăriilor din clasa de mijloc a ţării.

Rusia a mai prezentat beneficii pentru familii, sus­pen­da­rea taxelor pentru companiile mici şi reduceri ale con­tri­bu­ţiilor la stat ale angajatorilor.

Putin a anunţat măsurile într-un discurs solemn ce a sem­nalat o schimbare a atitudinii sale faţă de boala cauzată de coro­navirus. După ce a insistat săptămâni întregi că boala este „sub control“, liderul rus a declarat că răspândirea viru­sului în ţara sa este „imposibilă“.

Preşedintele rus nu a anunţat însă măsuri adiţionale pen­tru a-i face pe ruşi să rămână în case, scrie The Moscow Times. În ultimele zile, discursul oficial privitor la pericolul viru­sului pentru Rusia a început să se schimbe. La începutul săptă­mânii, primarul Moscovei Serghei Sobianin i-a transmis preşe­dintelui că cifrele oficiale subestimează răspândirea bolii, avertizând că ţara se confruntă cu o „situaţie serioasă“.

Putin a promis că doar „1%“ dintre deponenţi vor fi afectaţi de decizia de a finanţa măsurile de reducere a impactului coronavirusului printr-o taxă pe dobânzile câştigate din depozite de peste 1 milion de ruble (12.900$), însă măsura va afecta milioane de ruşi, printre care şi pensionarii care-şi folosesc economiile pentru a-şi suplimenta pensiile mici de la stat, potrivit Financial Times.

La începutul anului, 55,3% din toate depozitele bancare din Rusia aveau o valoare de peste 1 milion de ruble.

Măsura vine în pofida a doi ani de excedente bugetare în Rusia, unui fond suveran de aproximativ 150 mld $ şi unor rezerve valutare de 570 mld. $. Măsura evidenţiază îngrijorarea Kremlinului privitoare la impactul ce va fi resimţit de economia ţării. Rusia se confruntă deja cu o scădere puternică a preţurilor petrolului.

La nivel european, Moscova încearcă să exploateze tensiunile privind interdicţiile impuse pe exporturile medicale şi amânării susţinerii financiare.

Sub sancţiuni UE din 2014 şi considerată drept un stat vecin periculos de mulţi, Rusia încearcă să profite de situaţia disperată din Europa pentru a-şi evidenţia relaţiile apropiate cu Italia. Armata rusă a început de duminică, 22 martie, să transporte ajutor medical în această ţară.

Însă aproximativ 80% din echipamentele trimise de Rusia sunt „ineficiente“, relata recent cotidianul italian La Stampa, citând surse politice de la nivel înalt.

Citiţi AICI Ziarul Financiar E-paper de marţi

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO