Business Internaţional

Putin îşi demontează vechea gardă

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Autor: Catalina Apostoiu

16.11.2016, 00:05 873
Preşedintele rus Vladimir Putin îi îndepărtează rând pe rând de la pu­te­re pe cei mai vechi aliaţi, generând spe­cu­laţii că acesta îşi pregăteşte o nouă gardă.
 
După ce în luna august a acestui an a fost anunţată demiterea şefului de ca­binet Serghei Ivanov, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui, a venit acum rândul ministrului econo-miei, Alexei Ukiukaiev, să fie înde­părtat.
 
Anchetatorii ruşi au anunţat că mi­nistrul a fost reţinut într-un caz de luare de mită având legătură cu o achi­ziţie de 5 mld. dolari a gigantului petrolier de stat Rosneft, potrivit Reuters. Uliu­kaiev, un tehnocrat în vârstă de 60 de ani care a supravegheat vân­zarea de active de stat, este cel mai înalt oficial rus reţinut în timpul mandatului de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991.
 
Televiziunea de stat s-a grăbit să prezinte arestarea ministrului ca parte a eforturilor autorităţilor de combatere a corupţiei. Decizia ar putea fi în acelaşi timp o dovadă a conflictelor de la cele mai înalte niveluri ale puterii şi ar putea anunţa schimbări mai ample înainte de alegerile prezidenţiale din 2018. Potrivit Comitetului Investigativ, o agenţie de stat care anchetează cele mai impor­tante delicte, Uliukaiev a cerut mită de 2 milioane de dolari de la Rosneft în schimbul aprobării achiziţiei de către companie a unei participaţii la produ­cătorul de petrol Bashneft.
 
Arestarea importantului economist liberal a şocat guvernul şi elita de bu­siness, potrivit Bloomberg. Oferta Ros­neft, lansată de şeful companiei Igor Sechin, un alt apropiat al lui Putin, a pro­vocat un conflict la nivel înalt în interiorul guvernului. Premierul Dmitri Medvedev şi alţi oficiali, printre care şi ministrul economiei, s-au opus tranzacţiei. Într-un final, Uliukaiev a aprobat-o în urma intervenţiei lui Putin. Cu doi ani în urmă, Putin îl lăuda pe Uliukaiev, caracterizându-l drept „unul dintre cei mai buni experţi ai noştri în domeniul economiei“.
 
„Uliukaiev a fost asociat cu reforme economice liberale şi mulţi din elită nu-l plăceau. Acest lucru sugerează că ar putea exista un motiv politic“, spune Olga Kriştanovskaia, de la Academia de Ştiinţe a Rusiei, citată de Bloomberg.
 
Putin a fost informat despre caz „de la lansarea anchetei“, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov.
 
Dacă va fi găsit vinovat, Uliakaiev ar putea petrece până la 15 ani în închisoare.
 
Uliakaiev este de departe cea mai proeminentă figură implicată într-un val recent de cazuri extreme de mediatizate lansate împotriva unor guvernatori, miniştri adjunctţi şi oficiali, acuzaţi de corupţie, fraudă.
 
Dmitri Polevoi, economist în cadrul ING Groep, spune, citat de Bloomberg, că cel mai pesimist scenariu ar fi ca arestarea ministrului economiei să reprezinte începutul unei ofensive împotriva liberalilor din guvern, creditaţi cu limitarea consecinţelor economice negative ale declinului preţurilor petrolului.
 
Potrivit Reuters, Alexander Şokin, preşedinte al Uniunii Industrialiştilor şi Antreprenorilor din Rusia, s-a declarat sceptic cu privire la veridicitatea şi logica acuzaţiilor formulate împotriva lui Uliakaiev.
 
Potrivit lui Andrei Kolesnikov, preşedinte al Russian Domestic Politics and Political Institutions Program din cadrul Carnegie Moscow Center, intenţia lui Putin este de a-şi alcătui o nouă gardă.
 
„Vechii asociaţi sunt îndepărtaţi sub diferite pretexte şi prin diferite mijloace. Putin ştie că vechii aliaţi sunt obosiţi, ineficienţi, adesea excesiv de bogaţi şi destul de corupţi, şi nu are nevoie de astfel de oameni pentru un nou mandate de preşedinte. Are nevoie de persoane puţin mai tinere care să-i îndeplinească ordinele fără să pună întrebări. Membrii noii gărzi a lui Putin se consideră deja subordonaţi loiali şi, spre deosebire de cei din vechea gardă, nu se aşteaptă ca preşedintele să le fie prieten“, scrie Kolesnikov într-un comentariu publicat pe project-syndicate.org.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO