ZF 24

Putin îşi pierde cel mai bun prieten: petrolul scump

Sursa foto - AFP

Sursa foto - AFP

Autor: Daniela Stoican

16.10.2014, 00:05 2680

Scăderea preţului petrolului la nivel mondial ar putea să însemne pierderea celui mai apropiat aliat pentru preşedintele rus Vladimir Putin. Petrolul a fost elementul cheie care l-a menţinut la putere pe Putin de-a lungul anilor, şi care a susţinut creşterea economică de 7% în medie între 2000 şi 2008, scrie Bloomberg.

Dar acum, cu o creştere economică aproape de zero şi cu rubla la un minim istoric faţă de euro şi dolar, Putin s-ar putea să nu mai aibă suficienţi bani pentru a majora salariile şi pensiile de stat. De asemenea, companiile ruseşti lovite de sancţiunile Occidentului solicită ajutoare de stat, iar Putin a promis să le ofere.

 „Simpatia faţă de Putin în rândul populaţiei rămâne la un nivel ridicat pentru o persoană care duce o politică atât de riscantă, Putin trebuie să înţeleagă că oamenii, lumea de business şi elitele politice au o limită”, spune Olga Kryshtanovskaya, sociolog la Academia de Ştiinţe din Moscova”. Putin se bucură de popularitate din partea a peste 80% din populaţie în sondaje de când Rusia a anexat Crimeea în martie.

Preţul petrolului Brent, de referinţă pentru bursa din Londra, a scăzut cu mai mult de 20% de la nivelul maxim atins în iunie. Acest lucru a redus cu mai multe miliarde de dolari veniturile Rusiei din taxele pe petrol, cel mai important produs de export al ţării. Bugetul Rusiei va ajunge pe deficit anul viitor dacă preţul petrolului va scădea sub 104 dolari pe baril, potrivit băncii de investiţii Sberbank. La un preţ de 90 de dolari pe baril, Rusia ar avea un deficit bugetar de 1,2% din PIB.

Sancţiunile internaţionale impuse Rusiei vor şterge între 1% şi 1,5% din PIB-ul Rusiei şi reprezintă o ameninţare mai mare decât preţul petrolului, spune Alexei Kudrin, ministrul rus al Finanţelor între 2000 şi 2011, care a adus economia Rusiei pe excedent bugetar.

„Sancţiunile au un impact la nivel global. Nu este vorba doar de faptul că (Rusia – n.red.) pierde bani, ci şi de o înrăutăţire a climatului investiţional, un exod de capital din ce în ce mai mare şi o prăbuşire a monedei”.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a redus estimarea de creştere pentru economia Rusiei de la 1% la 0,5% pentru anul viitor.

O serie de înalţi oficiali de la Kremlin au declarat după anexarea Crimeei că se aşteaptă ca SUA să scadă în mod artificial preţul petrolului în complicitate cu Arabia Saudită pentru a face rău Rusiei, potrivit sociologului. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin Dmitry Peskov nu a răspuns solicitărilor Bloomberg de a comenta afirmaţia şi nici nu a comentat despre importanţa petrolului pentru Putin.

„Preţurile sunt manipulate”, a declarat recent Mikhail Leontye, purtătorul de cuvânt al companiei petroliere ruseşti Rosneft, pentru un post de radio rusesc. „Arabia Saudită a început să acorde discounturi importante la petrol. Este vorba despre manipulare politică, manipulare pe care o face Arabia Saudită. Acest lucru se poate termina rău (pentru statul arab – n.red.)”, a avertizat el.

Preţul petrolului s-a prăbuşit la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani pe fondul unei încetiniri a cererii şi în contextul în care producţia de petrol din SUA este aproape de maximul ultimilor 30 de ani. Mai multe state producătoare din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, inclusiv Arabia Saudită şi Irak, au scăzut preţurile.

Excedentul de producţie de petrol din anii 80 a dus la o scădere a preţului timp de şase ani. Acesta a fost un factor care a contribuit la deficitul de bunuri de consum de pe rafturile magazinelor din Uniunea Sovietică, subminând economia ţării. Putin a descris prăbuşirea URSS ca fiind cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO