Business Internaţional

Putin pare să se concentreze din nou asupra regiunii Donbas. Biden spune că nu există dovezi clare că Rusia îşi retrage toate forţele din Kiev

Putin pare să se concentreze din nou asupra regiunii...

Autor: Mediafax

01.04.2022, 19:11 2759

Asaltul rusesc asupra capitalei ucrainene, Kiev, pare să se fi diminuat în prezent, dar luptele continuă să facă ravagii în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, pe fondul unor semnale că aceasta va deveni centrul războiului în următoarele săptămâni, potrivit CNN.

Joi, preşedintele american Joe Biden a declarat că „până acum nu există dovezi clare că Putin îşi retrage toate forţele din Kiev. Există, de asemenea, dovezi că îşi întăreşte trupele în zona Donbas”.

În aceeaşi zi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe cetăţeni că vor urma vremuri grele în estul ţării, spunând că în „Donbas, Mariupol, în direcţia Harkov, trupele ruseşti acumulează putere pentru a lovit puternic. Ne vom apăra”.

„Situaţia în direcţia sudică şi în Donbas rămâne extrem de dificilă”, a adăugat Zelenski.

A fost pentru a doua oară în 24 de ore când Zelenski a avertizat asupra extinderii ofensivei ruseşti în Donbas.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se aşteaptă, de asemenea, ca Donbasul să devină un punct central al conflictului.

„Rusia încearcă să se regrupeze, să se reaprovizioneze şi să îşi consolideze ofensiva în regiunea Donbas”, a declarat el joi.

O analiză a ceea ce se întâmplă pe teren în estul Ucrainei susţine acest punct de vedere. Sunt blindate şi artilerie ruseşti care îşi intensifică atacurile şi, în acelaşi timp, tot mai mulţi civili ucraineni fug spre vest.

Când Putin a anunţat invazia la 24 februarie, a susţinut că scopul aşa-numitei „operaţiuni militare speciale” a Rusiei este eliberarea Donbasului de neonazişti şi protejarea populaţiei sale de un presupus „genocid” din partea autorităţilor ucrainene.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO