Business Internaţional

Putin promite bani înainte de alegeri după ce mai toate angajamentele anterioare au rămas doar vorbe goale

Putin promite bani înainte de alegeri după ce mai toate...

Autor: Catalina Apostoiu

02.03.2018, 00:05 399

Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat în discursul recent privind starea naţiunii că Rusia trebuie să-şi îmbunătăţească nivelul de trai şi să-şi înjumătăţească rata sărăciei.

În acelaşi timp, acesta a promis investiţii masive în infrastructură, servicii medicale şi securitate socială.

Însă preşedintele nu a realizat prea multe din promisiunile avansate în ultima campanie, de acum şase ani.

Putin speră să obţină un al patrulea mandat în alegerile din 18 martie. Potrivit sondajelor de stat, 70% dintre ruşi susţin realegerea sa.

„Ar trebui să înjumătăţim cel puţin rata sărăciei în ur­mătorii şase ani“, a de­clarat Putin, adăugând că 20 de mi­li­oane de ruşi trăiesc în pre­­zent sub pragul sărăciei com­pa­­rativ cu 42 milioane în 2000. Potrivit preşedintelui rus, condiţiile de trai ale 3,1 mi­li­oane de familii s-au îm­bu­nătăţit, obiectivul fiind ca „nu mai puţin“ de 5 mi­lioane de familii să resimtă o astfel de îmbunătăţire, scrie Deutsche Welle.

Putin a declarat că în următorul deceniu Rusia ar urma să intre în cercul ţărilor cu o speranţă de viaţă de peste 80 de ani. În prezent, speranţa de viaţă din Rusia este de 73 de ani.

Potrivit preşedintelui rus, Rusia a ajuns la un punct de răscruce unde modernizarea este esenţială pentru ca ţara să nu „putrezească din interior“, scrie Financial Times.

„Stabilitatea este importantă, dar nu ne putem permite această stabilitate dacă ne opreşte de la ceea ce trebuie să facem“, a declarat acesta, spre mulţumirea consilierilor economici care cer reforme structurale dramatice.

Însă, în loc să ofere detalii cu privire la potenţial controversatele reforme din sectorul pensiilor şi taxelor, Putin s-a concentrat pe planurile privind investiţiile masive din serviciile medicale, construcţia de drumuri şi educaţie.

Potrivit Deustche Welle, Putin a declarat că Rusia ar trebui să cheltuiască peste 11.000 miliarde de ruble (160 miliarde de euro) pe infrastructura rutieră.

Şi în campania anterioară pentru alegerile prezidenţiale, Vladimir Putin a lansat nenumărate angajamente, promiţând să transforme economia şi să crească nivelul de trai. Deşi Kremlinul a anunţat de atunci că peste 90% dintre obiectivele anunţate au fost atinse, rezultatele reale nu sunt atât de răsunătoare, scrie Bloomberg.

Cheltuielile de capital sunt încă sub ţinta stabilită de preşedinte, productivitatea muncii nu a înregistrat creşterea de 50% promisă de Putin în 2012, creditarea nu a atins încă nivelul promis. În acelaşi timp, Putin nu a reuşit până acum să-şi ţină promisiunea referitoare la creşterea salariilor angajaţilor din sectorul de stat. Ţinta legată de rata natalităţii a fost atinsă, însă rata se află acum în scădere. Cât priveşte ţinta privitoare la speranţa de viaţă, aceasta este aşteptată să fie atinsă cu câţiva ani mai târziu decât se estimase.

 

Trăiesc puţin şi prost

„Ar trebui să înjumătăţim cel puţin rata sărăciei“, a de­clarat Putin, adăugând că 20 de mi­li­oane de ruşi trăiesc în pre­­zent sub pragul sărăciei. Tot el vrea în următorul deceniu ca Rusia să intre în cercul ţărilor cu o speranţă de viaţă de peste 80 de ani. În prezent, speranţa de viaţă din Rusia este de 73 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO