Business Internaţional

De ce Putin nu va rămâne fără aliaţi strategici: Rusia exportă cele mai multe reactoare nucleare şi îşi consolidează astfel influenţa geopolitică. Şi-a construit capete de pod în Ungaria şi Turcia şi ar putea ajunge şi în Cehia

De ce Putin nu va rămâne fără aliaţi strategici:...

Autor: Bogdan Cojocaru

18.04.2018, 20:38 764

Dacă un stat din Europa de Est sau din Orientul apropiat vrea să-şi construiască o centrală nucleară, Rusia şi China par în acest moment cei mai buni furnizori din punctul de vedere financiar şi al tehnologiei. Rusia, despre care se spune că şi-a construit o adevărată diplomaţie nucleară, este un vânzător agresiv, care-l are ca agent de vânzări pe chiar preşedintele Vladimir Putin şi care oferă discounturi, dar şi dependenţă pe viaţă de tehnologia şi combustibilul nuclear ruseşti.

În Europa de Est şi vecinătăţi, Ungaria îşi construieşte o centrală nucleară cu bani şi tehnologie rusească, Turcia la fel, iar Cehia, un stat cu un preşedinte prorus, ar trebuie să decidă în următoarele luni cum îşi va extinde sectorul de energie nucleară. La Praga, unde guvernul n-ar vrea să cheltuiască prea mult pe ceea ce altfel ar fi cea mai costisitoare investiţie din istoria ţării, se fac presiuni pentru grăbirea planurilor de construire de noi reactoare nucleare.

Rusia nu are rivali în ceea ce priveşte exportul de reactoare nucleare. Iar cota de 60% de pe piaţa mondială de profil întăreşte influenţa diplomatică a Moscovei, scrie The Japan Times, cel mai mare ziar de limbă engleză din Japonia. La supremaţia Rusiei, care în ultimul an a încheiat contracte cu ţări ca India ñ cea mai mare democraţie din lume, o piaţă râvnită şi de americani -, Turcia şi Egipt pentru construirea de centrale şi cooperare tehnică, contribuie declinul principalilor concurenţi. Westinghouse Electric din SUA se luptă să iasă din faliment, unde a intrat din cauza unui proiect prea lung şi costisitor, iar Areva din Franţa a devenit o companie de energie de stat, ceea ce complică orice plan de subvenţionare transnaţională. În plus, compania a stat fără comenzi timp de un deceniu. Specialiştii atrag atenţia că cele mai noi reactoare nucleare proiectate de Westinghouse şi Areva nu şi-au dovedit încă fiabilitatea.

Un alt factor care contribuie la succesul Rusiei în exportul de reactoare nucleare, spun experţi europeni şi americani, sunt ofertele generoase de finanţare ale Moscovei. Centralele ruseşti sunt cu 20-50% mai ieftine decât echivalentele occidentale, iar Moscova promite sprijin deplin pentru proiectele acordate companiei sale Rosatom. Rusia are contracte cu o valoare estimată la peste 30 mil. dolari pentru construirea a peste 30 de reactoare nucleare în peste zece ţări. Dacă sunt incluse furnizarea de combustibil nuclear şi cooperarea tehnică, compania de stat Rosatom are afaceri în circa 20 de ţări. Companiile vestice au rămas atât de mult în urmă, că nu-i vor putea ajunge niciodată din urmă pe ruşi, se plângea anul trecut un diplomat european la Tokio. Moscova îşi vede vânzările de reactoare nucleare ca pe un vehicul care-i extinde şi întăreşte influenţa, scrie revista Foreign Affairs. Rosatom se oferă nu doar să construiască centralele, ci şi să finanţeze integral şi să le administreze. 

 Ţările cu bugete limitate pot găsi aceste oferte de nerefuzat. Spre comparaţie, Westinghouse nu este interesat să construiască centrale nucleare ci să-şi vândă reactoarele.

În ultimii ani, Rusia şi-a asigurat fonduri din sectorul privat de pe pieţe internaţionale pentru a construi, opera şi deţine centrale nucleare în economiile în curs de dezvoltare.

William Freebairn, senior managing editor la S&P Global Platts, atrage atenţia într-un interviu pentru Radio Praha că industria nucleară rusă este în întregime deţinută de stat şi un instrument de putere al guvernului.  “Iar ei privesc energia nucleară ca pe un fel de modalitate geostrategică de extindere a influenţei ruseşti. Au o varietate de pachete de finanţare, dintre care unele sunt foarte atractive mai ales pentru ţările care sunt la început cu energia nucleară. Sunt un vânzător dominant şi nu poţi să ignori Rosatom. Au sprijinul Kremlinului şi pe Vladimir Putin ca principal agent de vânzări. Propunerile lor sunt impresionante”, spune Freebairn.

Un concurent al Rusiei este Coreea de Sud, care are un model de reactor ce poate fi construit la timp şi în buget, dar n-a fost testat în prea multe locuri în străinătate. Apoi, mai sunt chinezii. Şi ei construiesc multe reactoare, cele mai multe bazate pe tehnologii din alte părţi. La fel ca Moscova, şi Beijingul vede exportul de reactoare ca parte din strategia de politică externă a ţării, ca pe un mod de a-şi proiecta influenţa. Ofertele lor devin din ce în ce mai atrăgătoare, spune editorul de la S&P Global Platts. Chinezii au un parteneriat de lungă durată cu Pakistan, unde construiesc reactoare despre care spun că sunt proiecte proprii. Sunt de fapt unităţi îmbunătăţite care au evoluat din modele occidentale. China este ţara care construieşte cele mai multe reactoare nucleare din lume. Companiile chineze şi-au prezentat ofertele în Argentina, România, Marea Britanie  şi Cehia unde, spun surse apropiate situaţiei, ar fi vrut un contract fără licitaţie, aşa cum Rosatom a ajuns să construiască două reactoare în Ungaria. Vechile reactoare de acolo folosesc tot tehnologie rusească. Însă cele mai noi proiecte de reactoare chineze încă nu funcţionează nicăieri în lume în afară de China.

“Rusia şi China nu sunt interesate în mod special în a face bani din construirea centralelor nucleare. Sursele lor de bani sunt fabricile de combustibil nuclear. Reactorul are nevoie de combustibil 60, 80 poate chiar 100 de ani. De multe ori reactorul este vândut cu un contract pe viaţă sau pe zeci de ani de furnizare a combustibilului. Mulţi dintre vânzători privesc afacerea de furnizare a combustibilului ca pe adevăratele beneficii ale construirii de centrale nucleare proiectate de ei în alte ţări”, şi-a încheiat interviul Freebairn.

În Ungaria, premierul Viktor Orban a impus pentru construirea centralei nucleare Paks II  de către Rosatom condiţia ca finanţarea să vină din fonduri publice, iar centrala să fie deţinută în totalitate de statul maghiar. Însă Ungaria a acceptat de la Rusia un credit interstatal care să acopere până la 80% din costurile de construcţie. Mulţumită costurilor mai reduse de finanţare de pe pieţe, Ungaria a putut rambursa deja anticipat o primă tranşă din împrumutul rusesc. Moscova n-a dat semne de nemulţumire. Cehia ar putea urma exemplul Ungariei. Tot pentru Paks II, General Electric, companie americană, furnizează turbogeneratoare şi alte echipamente auxiliare. Compania contează pe furnizorii locali pentru implementarea proiectului.

În ceea ce priveşte Turcia, ministrul rus al energiei a declarat că Rusia vrea să construiască mai multe centrale nucleare acolo dacă Ankara vrea să-şi extindă sectorul. Centrala construită de Rosatom este prima centrală nucleară a Turciei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO