Business Internaţional

Putin: Ungaria este partenerul nostru prioritar din Europa de Est

Putin: Ungaria este partenerul nostru prioritar din Europa de Est

Preşedintele rus Vladimir Putin (dr.): Companiile ruseşti sunt pregătite să ia parte la modernizarea sau construirea de centrale electrice în Ungaria. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

01.02.2013, 00:02 1783

Ungaria este, fără îndoială, partenerul nostru prioritar din Europa de Est, iar companiile ruseşti sunt pregătite să ia parte la modernizarea sau construirea de centrale electrice în acest stat, a declarat preşedintele Rusiei Vladimir Putin la o întrevedere cu premierul ungar Viktor Orban.

Putin a subliniat că Rusia joacă un rol prin­cipal în aprovizionarea Ungariei cu ener­gie - gaze naturale, petrol şi electricitate -, iar relaţia dintre cele două state se dezvoltă în ambele direcţii, scrie Portfolio.hu. Întreve­derea a avut loc la Kremlin.

De partea ungară, Orban a afirmat că o cooperare bună şi apropiată cu Rusia este în "interesul vital" al Ungariei.

"Noi, ungurii, ştim cât de importantă pentru noi este Rusia ca partener", a spus el. Gazele naturale importate din Rusia au o pondere de 60% în consumul total de gaze al Ungariei. Bulgaria, un alt stat "prieten" cu Rusia este dependentă în proporţie de peste 90% de gazul rusesc. România îşi importă din Rusia doar 21% din gazele consumate.

Premierul a precizat că guvernul de la Budapesta îndeamnă Rusia să deruleze investiţii în Ungaria şi face eforturi pentru a proteja cooperarea în domeniul energiei dintre cele două ţări. Orban se aşteaptă ca "excelentul know-how şi tehnologia de vârf ale Rusiei" să contribuie la dezvoltarea sistemului energetic al ţării sale.

Cu toate că Ungaria face eforturi uriaşe pentru a-şi limita dependenţa energetică, Rusia rămâne singura sa sursă de gaze naturale. Rusia este, de asemenea, principalul partener comercial al Ungariei din afara Uniunii Europene.

Oficialii de la Budapesta au indicat anterior vizitei de la Moscova că discuţiile lui Orban cu Putin ar putea duce la extinderea singurei centrale nucleare ungare, MVM Paksi Atomeromu, care acoperă 43% din necesarul de electricitate al ţării.

Guvernul a deschis o licitaţie pentru modernizarea sau extinderea centralei, dar a renunţat la aceasta în 2011. Proiectul, dacă va fi redeschis, va costa probabil 9-18 miliarde de dolari, iar de el vor fi interesate cu siguranţă companii ruseşti.

Un proiect rus, construcţia gazoductului South Stream, a fost clasificat deja ca prioritar de guvernul Orban. Contractul de furnizare de gaze naturale ruso-ungar va expira în 2015.