Business Internaţional

Puţine companii profită de război şi de cursa disperată a înarmării la fel de mult ca gigantul german Rheinmetall: vânzările aproape i s-au dublat în 2024 faţă de 2021, iar compania are 10 fabrici în construcţie simultan la nivel mondial, anticipând un boom al comenzilor

 Puţine companii profită de război şi de cursa...

Autor: Catalina Apostoiu

13.03.2025, 00:06 659

În anul fiscal 2024, colosul ger­man din domeniul apărării Rhein­metall a generat vânzări de 9,7 mili­arde de euro, în creştere cu 36% faţă de anul anterior şi aproape dublul nivelului din 2021, acesta anunţând că se aşteaptă ca vânzările pe 2025 să urce cu 25-30% pe fondul unor „co­menzi majore din partea clienţilor militari“, potrivit CNBC.

Vânzările diviziei de apărare au avansat cu 50% în 2024 şi sunt aştep­tate să înregistreze o creştere de 35%-40% în acest an, au anunţat oficialii companiei.

Boomul vânzărilor de anul trecut a împins profitul operaţional al Rheinmetall la un maxim record, a­cesta urcând cu 61% până la 1,48 mi­liarde de euro.

„Având în vedere schimbarea dra­matică a situaţiei politicii de secu­ritate, grupul se vede într-o poziţie pro­miţătoare pentru a juca un rol semnificativ în creşterea viitoare a capabilităţilor din apărare“, se arată într-un comunicat al companiei. Rheinmetall se autodescrie drept „cel mai important partener al Ucrainei din industria de apărare în lupta împotriva agresiunii ruseşti“. Compania este în acelaşi timp furni­zor pentru forţele armate ale unor alte diverse ţări, inclusiv Marea Bri­ta­nie, Australia, SUA şi Germania.

Acţiunile companiei listate în Frankfurt au avansat cu aproape 88,3% de la începutul anului pe fon­dul aprecierii generale a acţiunilor din sectorul european al apărării în con­textul creşterii dramatice a chel­tuielilor pe apărare de către guverne.

Mai mulţi analişti au indicat acţi­u­nile companiei ca fiind demne de urmărit pe fondul evoluţiei poveştii europene din domeniul apărării. La începutul lunii, JPMorgan şi-a ma­jorat preţul tinţă pentru companie la 1.200 de euro de la 800. CEO-ul colosului german, Ar­min Papperger, a declarat recent pentru Financial Times că tensiunile transatlantice sunt bune pentru business.

După ce vânzările din 2024 a­proa­pe i s-au dublat faţă de 2021, com­pania ţinteşte acum o cifră de până la 40 miliarde de euro până în 2030. Acţiunile acesteia au crescut de peste 10 ori de la începutul războiului din Ucraina şi cu aproape 140% de la victoria din noiembrie a lui Trump.

„În ultimele 12 luni am câştigat mai multe contracte decât în ultimii 15 ani“, declara recent Papperger. Iar creşterea dramatică a cererii va continua după schimbarea politicii germane.

Potrivit lui Ben Schreer, de la think-tank-ul International Institute for Strategic Studies, Rheinmetall este „bine poziţionat pentru a juca un rol major în reînarmarea Europei“.

În acest moment, compania are 10 fabrici în construcţie simultan la nivel mondial, în ţări ca România, Ungaria şi Lituania.

Rheinmetall produce în Ungaria sub diverse parteneriate cu statul maghiar. Colosul german are mai multe uzine în această ţară. În România, compania a achiziţionat producătorul de componente de vehicule militare Automecanica Mediaş, existând de asemenea un proiect de construcţia a unei fabrici de pulbere printr-un parteneriat cu Romarm.

În România, Rheinmetall a anunţat achiziţia producătorului de componente de vehicule militare Automecanica Mediaş.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF HR TRENDS