Business Internaţional

PwC întrece Deloitte şi redevine lider în topul celor mai mari companii de audit

PwC întrece Deloitte şi redevine lider în topul celor...

Autor: CătăIina Apostoiu

08.10.2015, 00:05 769
PricewaterhouseCoopers (PwC) a recâştigat titlul de cea mai mare firmă de servicii profesionale din lume, ajutată de cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor de la criza financiară încoace.

Eforturile firmei de a-şi extinde rapid divizia de servicii de consultanţă au dat roade, relatează Financial Times.

Saltul de 10% al veniturilor brute, până la 35,4 miliarde de dolari, a propulsat PwC peste Deloitte. Avansul înregistrat de divizia de consultanţă survine într-un moment în care autorităţile de reglementare avertizează din nou cu privire la potenţiale conflicte de interes, în condiţiile în care cele mai mari patru firme de audit (Big Four) continuă să se extindă dincolo de operaţiunile de bază din sfera auditului.

Divizia de consultanţă a PwC, motorul creşterii companiei în anul fiscal încheiat pe 30 iunie, con­tribuie acum cu peste 30% la veniturile totale ale acesteia după ce a consemnat o creştere de 18%, până la 11,2 miliarde de dolari pe parcursul anului fiscal.

O mare parte a creşterii rapide derivă din achiziţia anul trecut a Booz and Co, companie rebran­duită ca Strategy &. Veniturile din activităţile de consultanţă au avansat cu 10% în anul fiscal anterior.

Veniturile diviziei de audit ale PwC au avansat mai lent, cu 6,2%, până la 15,2 miliarde de dolari în urma scandalului legat de supra­estimarea profiturilor Tesco, un client pe audit al PwC.

Importanţa în creştere a acti­vităţilor de consultanţă pentru Big Four a generat temeri că dorinţa de a câştiga contracte suplimentare profitabile ar putea influenţa activitatea de audit a companiilor.

Businessul PwC a fost de asemenea afectat de o serie de noi reglementări europene care cer companiilor să schimbe auditorii la fiecare cel puţin 20 de ani. Firma de audit a pierdut contracte cu Tesco şi J. Sainsbury, cât şi cu British Ame­rican Tobacco, clientul acesteia de 17 ani, dar a câştigat contracte de audit cu banca spaniolă Santander şi grupul Diageo.

În acelaşi timp, PwC s-a confruntat cu furia autorităţilor de reglementare din SUA, unde companiei i-a fost impusă o amendă de 25 milioane de dolari de către autorităţile de stat newyorkeze în luna august a anului trecut pentru a se pune capăt acuzaţiilor că aceasta a diluat un raport anti-spălare de bani pentru Bank of Tokyo-Mitsubishi. Companiei i s-a interzis de ase­menea să preia unele noi contracte de consultanţă în acest stat pe o durată de doi ani.

Divizia de taxe a companiei a înregistrat o creştere de 7,1%, până la 8,9 miliarde de dolari.

Creşterea de 10% a veniturilor plasează PwC în faţa Deloitte, care a raportat luna trecută venituri în creştere cu 7,2%, până la 35,2 miliarde de dolari. În septembrie, EY a raportat o creştere de 11,6%, până la 28,7 miliarde de dolari, în timp ce KPMG îşi va raporta rezultatele în decembrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO