Business Internaţional

"Bolnavul Europei", Ungaria, a avut o crestere economica de 1,6% in primele trei luni ale anului

16.05.2008, 17:15 11

Produsul Intern Brut al Ungariei a urcat in primul trimestru al lui 2008 cu 1,6%, comparativ cu nivelul de 0,8% inregistrat la sfarsitul anului 2007, potrivit estimarilor biroului de statistica de la Budapesta.
Datele furnizate sunt preliminare si prezinta o marja de eroare de 0,2%. Cresterea economica maghiara depaseste astfel estimarile economistilor, care plasau nivelul de crestere economica din Ungaria in jurul valorii de 1,2%, scrie Bloomberg.
Ungaria este considerata "bolnavul Europei" din cauza ca a inregistrat cel mai lent ritm de crestere din UE.
Pana in prezent, cresterea economica a Ungariei a fost afectata de politica adoptata de premierul Ferenc Gyurcsany, cu scopul de a micsora deficitul bugetar. In acest sens, Gyurcsany a decis majorarea taxelor si impozitelor si micsorarea subventiilor acordate de catre stat, reducand astfel cheltuielile bugetare.
Deficitul bugetar din Ungaria atingea in anul 2006 cel mai ridicat nivel din randul tuturor statelor membre ale Uniunii Europne, ceea ce a facut ca increderea in economia maghiara sa atinga niveluri negative record.
Cu toate acestea, cresterea economica din Ungaria isi va reveni treptat, incepand din primul trimestru al acestui an, sunt de parere analistii economici.
"Cel mai probabil, economia maghiara a atins cel mai scazut prag, iar de acum incolo va incepe sa creasca, insa sa nu ne asteptam la o crestere extrem de spectaculoasa", a declarat Bartosz Pawlowski, analist in cadrul firmei de consultanta TD Securities, din Londra. "La avansul economic va contribui in cea mai mare masura cresterea exporturilor, in detrimentrul cererii interne, care va incepe sa scada", a adaugat Pawlowski.
"Cresterea economica inregistrata in primul trimestru se poate datora in principal evolutiei extrem de bune a exporturilor din primele doua luni, cand acestea au inregistrat o rata de crestere de 9,8% in ianuarie si respectiv de 6,1% in februarie", a declarat David Nemeth, analist in cadrul bancii olandeze ING.
Cu toate acestea, productia industriala din Ungaria a inregistrat in martie cea mai scazuta rata de crestere din ultimii trei ani, de doar 4,3%, pe fondul incetinirii ritmului de crestere al exporturilor.
Cresterea economica este influentata de exporturile catre Uniunea Europeana, intrucat productia industriala din Ungaria este destinata in mare parte pietelor externe, consumul pe piata interna fiind restrictionat de masurile adoptate de guvern pentru reducerea deficitului bugetar.
Vanzarile de retail din Uniunea Europeana au continuat sa scada si in luna martie, atingand cel mai scazut nivel din 1995 si pana in prezent.
Scaderea vanzarilor a fost determinata de cresterea preturilor la alimente si carburanti, care a dus la o diminuare a consumului intern. Chiar si asa insa, unii analisti sunt de parere ca accelerarea cresterii economice a Ungariei din primul trimestru este dovada clara a faptului ca, pe plan intern, consumul incepe sa-si revina.
Potrivit insa statisticilor firmei de consultanta de piata GKI, increderea consumatorilor maghiari precum si sentimentul privind stabilitatea economica din Ungaria au atins cel mai scazut nivel din 1996 si pana in prezent. Pentru anul acesta, guvernul de la Budapesta estimeaza o crestere economica de 2,4%, fara majorarea deficitului bugetar.
Ministrul de finante maghiar Janos Veres a declarat ca intentioneaza reducerea deficitului bugetar de la 9,2% din PIB, nivel atins in 2006, la 4% pentru acest an si respectiv la 3,2% pentru 2009.
In ciuda rezultatelor economice pozitive, forintul nu a inregistrat nicio schimbare semnificativa, fiind tranzactionat la un curs de 249,8 forinti pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO