• Leu / EUR4.9474
  • Leu / GBP5.8404
  • Leu / USD4.7141
Business Internaţional

Racheta chinezească scăpată de sub control se va prăbuşi luni pe Pământ

Racheta chinezească scăpată de sub control se va prăbuşi luni pe Pământ

Autor: Alexandru Negrici

08.05.2021, 10:45 1412

Impactul dintre racheta chinezească Long March 5B, scăpată de sub control, şi Pământ va avea loc luni, 10 mai. 

Pentagonul avertizează: racheta chinezească Long March 5B, care urmează să se prăbuşească pe Pământ, este extrem de aproape. Coliziunea va avea loc pe 10 mai, dar Statele Unite au anunţat că nu vor doborî aeronava.

Aceasta a dus cu succes un modul pentru staţia spaţială chineză, dar apoi a ieşit de sub control şi a ajuns acum până la orbita joasă a Pământului.

„Nu avem în plan distrugerea rachetei în aer. Sperăm că va ateriza într-un loc în care nu va face rău nimănui - în ocean sau într-un loc precum acesta”, a declarat Lloyd Austin, potrivit The Independent.

Organizaţia non-profit „Aerospace” se aşteaptă ca resturile să lovească Pacificul, lângă Ecuator, după ce vor trece pe deasupra oraşelor din estul Statelor Unite.

Beijingul a rupt în sfârşit tăcerea şi a oferit detalii despre situaţia aterizării necontrolate.

„Din câte am înţeles, acest tip de rachetă adoptă un design tehnic special, iar marea majoritate a dispozitivelor vor arde şi vor fi distruse în timpul procesului de reintrare (în atmosferă n.r.), deci are şanse foarte mici de a provoca daune activităţilor aeriene şi Pământului. Autorităţile competente vor publica informaţiile complete în timp util”, a spus Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.

Racheta chinezilor nu aduce tensiuni doar la nivel politic. În cazul în care nu se va dezintegra în aer, împlicaţiile deşeurilor pot fi la rândul lor dezastruoase pentru natură, atât pentru habitatul oceanic, cât şi pentru animalele de pe uscat.

În luna mai a anului trecut, o altă rachetă a chinezilor a aterizat necontrolat în Oceanul Atlantic.

„Prietenele noastre mamifere, precum vidrele, îşi pot pierde abilitatea de a se izola, din cauza acoperirii cu combustibil, iar păsărilor le poate fi împiedicată scuturarea apei, în timp ce peştii, crustaceele şi celelalte creaturi marine pot intra în contact cu uleiul dacă acesta se amestecă în vârtejuri de apă”, se arată într-un videoclip Life Noggin.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9474
Diferență: 0,004
Ieri: 4.9472
Azi: 4.7141
Diferență: 0,2573
Ieri: 4.7020
Azi: 5.8404
Diferență: 0,0977
Ieri: 5.8347
Azi: 4.8270
Diferență: 2,2778
Ieri: 4.7195