Business Internaţional

Rachetele americane Antares: Contract de 1 miliard de dolari, pentru 60 de motoare ruseşti

Rachetele americane Antares: Contract de 1 miliard de...

Autor: Florin Badescu

16.01.2015, 17:48 628

Aceste motoare sunt utilizate pentru propulsia primului etaj al rachetelor Antares, iar primele dintre ele vor fi livrate încă din luna iunie, a precizat compania Energia într-un comunicat citat de AFP.

Aceste noi motoare RD-181, capabile să ridice de pe sol încărcături de 186 de tone, au fost concepute special pentru rachetele Antares.

"Noi furnizăm o gamă întreagă de motoare bazate pe o tehnologie unică, ce pot fi utilizate de toate tipurile de rachete, cu o fiabilitate de 100%", a declarat Vladimir Solitsev, preşedintele Energia, citat acel comunicat.

Potrivit presei ruse, explozia unei rachete Antares în octombrie 2014, la puţin timp după lansare, a accelerat semnarea contractului de către Orbital Science. Până în prezent, propulsia primului etaj al acestor rachete americane era asigurată de motoare ruseşti care datau din anii 1960, niciodată utilizate de Uniunea Sovietică.

Orbital Science a încheiat în 2011 un contract de 1,9 miliarde de dolari cu NASA cu scopul de a efectua misiuni de aprovizionare a ISS.

ISS reprezintă unul dintre rarele domenii de activitate în care cooperarea ruso-americană nu a avut de suferit de pe urma degradării relaţiilor dintre cele două state, în urma crizei din Ucraina, care a determinat ţările din Occident să adopte sancţiuni economice fără precedent împotriva Rusiei.

Moscova a anunţat, marţi, că va decide în primăvară dacă va prelungi durata de exploatare a ISS dincolo de anul 2020, aşa cum îşi doresc americanii. NASA a decis deja că va prelungi utilizarea ISS până în 2024.

După retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane, NASA depinde în totalitate de Rusia pentru trimiterea astronauţilor săi pe ISS, fiecare zbor cu ajutorul rachetelor Soyuz costând 70 de milioane de dolari.

Agenţia spaţială nord-americană a selectat în luna septembrie 2014 companiile SpaceX şi Boeing pentru a construi primele două vehicule spaţiale private pentru transportul de echipaje umane pe ISS şi, poate, şi spre alte destinaţii orbitale.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO