Business Internaţional

Rafa Nadal intră în istoria tenisului masculin mondial, câştigând turneul de la Australian Open

Rafa Nadal intră în istoria tenisului masculin mondial,...

Autor: Rafael Hekman

30.01.2022, 16:23 75

Rafael Nadal devine cel mai titrat jucător de tenis al tuturor timpurilor, după ce a câştigat duminică titlul de campion al Australian Open, al 21-lea de Grand Slam din cariera sa, depăşindu-i astfel pe Roger Federe şi Novak Djokovic, care au câte 21 de titluri de Grand Slam.

Meciul a început echilibrat, cu Nadal ratând două mingi de break, la 2-1. Cel care a reuşit primul să câştige pe serviciul adversarului a fost Medvedev, care a luat 5 game-uri la rând, adjudecându-şi setul de debut cu 2-6, bazându-se în special pe reuşita primului serviciu, unde a avut un procent de 82%, cu 4 aşi.

Spaniolul a jucat mult mai bine în debutul setului secund, pe fondul scăderii randamentului la serviciu al rusului. La 4-1, părea că Nadal va egala situaţia la seturi, mai ales după ce a răspuns cu un al doilea break, la rebreak-ul lui Medvedev, ducând scorul la 5-3.

Game-ul cu numărul 9 al setului doi a durat aproape 14 minute, cu Nadal salvând 4 mingi de break ale rusului, dar şi ratând mingea de set. Medvedev a reuşit în cele din urmă să egaleze la 5-5, cei doi ducând jocul în tiebreak, pe care spaniolul l-a condus până la 5-4, moment în care rusul a câştigat 4 mingi consecutive, adjudecându-şi şi setul 2.

Cu aproape întreaga arenă Rod Laver de partea sa, spaniolul a început cursa de recuperare, cu un game de 19 mingi, în care a avut şi o şansă de break. La 2-3, Nadal a salvat alte 3 mingi de break, după care la 4-4 a reuşit singurul game câştigat contra serviciului din setul 3, suficient cât să ducă apoi scorul la 1-2, valorificând prima minge de set.

După mai bine de 3 ore şi jumătate de joc, se punea întrebarea dacă spaniolul în vârstă de 35 de ani va mai avea energia necesară de a egala situaţia.

Setul 4 a fost un adevărat carusel. La 1-1, cei doi au cedat pe rând serviciul, iar în game-ul 5 Medvedev a salvat 6 mingi de break, înainte ca spaniolul să câştige la cea de a 7-a ocazie. Nadal şi-a câştigat apoi toate serviciile, nu înainte de a salva la rândul său două mingi de break.

La capătul a două seturi de peste o oră, Nadal a reuşit să ducă meciul în set decisiv.

În ciuda faptului că e mai tânăr, Medvedev a fost primul care a început să dea semne de oboseală, cerând în setul 5 de mai multe ori intervenţia fizioterapeutului, acuzând crampe musculare.

Nadal, mai concentrat şi mai proaspăt, a făcut break-ul la 2-2, şi a scăpat cu bine la 3-2, când rusul a avut e şanse de a face rebreak-ul.

La 5-4, Nadal a servit pentru set şi meci, însă Medvedev a răspuns la momentul oportun al meciului cu rebreak-ul care a relansat meciul, egalând la 5-5.

Dea aici însă, Rafael Nadal şi-a amintit că e în faţa unui moment istoric, pe acre nu are voie să îl rateze.

Au urmat două game-uri de povestit, două game-uri istorice. Întâi, Nadal a făcut break-ul, valorificând a 3 şansă, cu Medvedev luptând din greu să rămână în meci,după care şi-a câştigat serviciul la zero, obţinând astfel cel de al 21-lea titlu de Grand Slam din carieră.

Spaniolul devine totodată doar al patrulea jucător din istorie care reuşeşte să câştige cel puţin de două ori fiecare turneu de Grand Slam.

Pentru reuşita sa, Nadal va fi recompensat cu 3.212.000 dolari americani şi 2.000 puncte ATP, în timp ce Nedvedev va primi 1.606.000 dolari şi 1.200 puncte ATP.

Medvedev a rata cu pierderea acestei finale şansa de a deveni numărul 1 mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO