Business Internaţional

Raliul nebunesc al dolarului iscă temeri privind repetarea crizei asiatice din 1997 şi creşte pariurile pe intervenţii

Raliul nebunesc al dolarului iscă temeri privind...

Autor: Catalina Apostoiu

03.10.2022, 23:07 370

Vigoarea dolarului american, ali­mentată de majorarea dobânzilor de către Fed şi o economie solidă, generează îngrijorări privitoare la posibila implozie a unei monede şi izbucnirea unei crize majore de genul celei asiatice din 1997, notează Le Figaro.

„Mişcările sunt evident ex­tre­me“, rezumă Brad Bechtel, din ca­drul Jefferies. „Iar dolarul poate urca din ce în ce mai sus. Prin urma­re, ne putem regăsi într-o situaţie dezastru­oasă“ pentru unele monede.

Rupia pakistaneză a pierdut 29% în raport cu dolarul într-un an, iar lira egipteană 20%. Creşterea pre­ţului petrolului şi cerealelor a am­plificat deficitul comercial şi inflaţia ţărilor respective, iar aprecierea do­larului nu a făcut decât să accen­tueze acest fenomen.

Ţările cu fundamente economice fragile vor fi primele testate în cazul în care temperatura ar urma şi mai mult pe pieţele valutare, anticipează Win Thin, de la BBH Investor Services. „Există o presiune enormă pe sistemul financiar în prezent şi nu este decât o chestiune de timp până când va izbucni o nouă criză în alte părţi ale lumii“, avertizează Adam Button, din cadrul ForexLive.

Pentru Erik Nelson, de la Wells Fargo, diferenţa notabilă faţă de cri­za din 1997 este că „nu există multe parităţi fixe în prezent, cel puţin în rândul marilor ţări emergente“.

Doar Statele Unite par a fi în măsură să tempereze situaţia, însă „cu inflaţia atât de ridicată în SUA, Fedul vede dolarul puternic drept o binecuvântare“, potrivit lui Chris­topher Vecchio, de la DailyFX.

Dolarul american este de aştep­tat să-şi continue ascensiunea, cres­când speculaţiile că guvernele vor de­cide in­tervenţii neobişnuite pe pieţe pen­tru a împinge în sus valoarea mo­ne­­de­lor afectate, relatează Bloomberg.

Aproximativ 45% din partici­pan­ţii la ultimul sondaj MLIV Pulse se aşteaptă la o încercare deliberată a marilor puteri mondiale de slăbire a dolarului. Aproape la fel de mulţi se aşteaptă ca Japonia să-şi accelereze eforturile costisitoare de susţinere a yenului pe cont propriu, fără ajutorul altora. Două treimi din participanţii la sondaj se aşteaptă ca indicatorul Bloomberg pe dolar să urce la noi maxime în următoarea lună.

Administraţia lui Joe Biden nu se simte încurajată să slăbească do­larul, iar Brian Deese, director al Consiliului Economic Naţional din cadrul Casei Albe, spune că nu se aşteaptă la un acord între marile eco­nomii ale lumii pentru contracararea puterii dolarului.

Participanţii la sondajul MLIV susţin însă că o apreciere şi mai pronunţată a monedei americane ar putea determina o astfel de acţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO