Business Internaţional

Raport Erste: PIB-ul pe cap de locuitor în Polonia şi Slovacia s-a dublat în urma aderării la UE

Raport Erste: PIB-ul pe cap de locuitor în Polonia şi...

Autor: Cătălina Butan

23.04.2014, 13:24 902

La 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, ţările grupului de la Visegrád, Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria, (V4), sunt mai puternice din punct de vedere economic, însă autorităţile celor patru state “mai au încă multe de făcut” pentru ca ţările să devină jucători de bază în Europa, se arată într-un raport al Erste Group.

PIB-ul anual al V4 a crescut cu 1% ca urmare a aderării la UE, iar PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în euro a crescut de peste două ori în Slovacia şi Polonia în ultimii zece ani, potrivit analiştilor Erste.

Ţările Grupului de la Vişegrad au aderat la Uniunea Europeană în 2004, din poziţia de economii relativ nedezvoltate, dar care prezentau un potenţial imens. Cu o populaţie de peste 64 de milioane, echivalentul a 13% din populaţia UE28, economia ţărilor Grupului de la Vişegrad reprezenta doar aproximativ 3,7% din totalul producţiei UE28.

  „La zece ani de la aderarea la UE, progresul socio-economic al V4 este evident. Apartenenţa la UE a stimulat atât creşterea economică, cât şi importanţa statelor V4. PIB-ul total al ţărilor a crescut cu 50% în ultimul deceniu, reprezentând 5,4% din cel al UE28. Importanţa acestor ţări a devenit vizibilă mai ales la nivelul schimburilor comerciale internaţionale, V4 devenind al patrulea cel mai mare exportator din UE. De asemenea, aceste ţări au înregistrat şi o convergenţă puternică a veniturilor. PIB-ul V4 pe cap de locuitor, evaluat pe baza standardelor puterii de cumpărare, a crescut de la 49% din media UE15 în 2003 la 65% în 2013. Prin urmare, disparitatea veniturilor dintre V4 şi vechile state membre UE s-a redus cu o treime’’, afirmă Juraj Kotian, Director Cercetare Macro/FI pentru ECE în cadrul Erste Group.

Printre probleme pe care ţările Grupului de la Vişegrad trebuie să le rezolve în următorii 10 ani se numără lupta împotriva corupţiei şi creşterea eficienţei instituţionale; diversificarea surselor de energie şi adaptarea ofertei educaţionale la potenţialul industrial, accelerarea creşterii prin reducerea şomajului, îmbunătăţirea alocării fondurilor europene şi scăderea cheltuielilor publice, dar şi reforma instituţiilor publice şi creşterea flexibilităţii pieţei muncii, sunt de părere analiştii Erste.

Citiţi aici raportul Erste Group despre impactul aderării la UE asupra statelor Vişegrad.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO