Business Internaţional

Raport: marile bănci se uită cu ochi lacomi la start-up-urile fintech. Dacă la început au luat în râs promisiunea acestora de a le reinventa businessul, acum acestea vor să le cumpere

Raport: marile bănci se uită cu ochi lacomi la...

Autor: Catalina Apostoiu

07.04.2017, 00:05 533
Băncile mari şi-au schimbat atitudinea faţă de startup-urile fintech. Dacă la început au luat în râs promisiunea acestora de a le reinventa businessul, acum acestea vor să le cumpere, scrie Bloomberg.

Aproape 50% din firmele de servicii financiare din întreaga lume intenţionează să achiziţioneze startup-uri fintech în decurs de trei până la cinci ani, relevă un raport al PricewaterhouseCoopers. Iar opt din zece instituţii au în vedere încheierea de parteneriate strategice cu instituţii de creditare peer-to-peer, platforme digitale de transfer de bani şi o mulţime de alte firme care transformă sectorul financiar.

Teama, dar şi dorinţa de inovaţie i-ar putea motiva pe liderii lumii financiare. Potrivit raportului de 20 de pagini intitulat „Redrawing the Lines: FinTech’s Growing In fluence on Financial Services“, patru din cinci executivi din sectorul bancar se tem că vor pierde venituri în faţa unor firme in dependente de fintech. PwC a chestionat 1.308 manageri din sectorul serviciilor fi nan ciare din întreaga lume pentru acest raport.

Un acord încheiat recent în Franţa ar putea semnala ce va urma. BNP Paribas a achiziţionat banca digitală franceză Compte-Nickel pentru 200 milioane de euro, cea mai mare achiziţie din domeniul fintech realizată în Franţa, potrivit Maiei Thomine Desmazures, purtătoare de cuvânt la La French Tech, un grup susţinut de guvern pentru a promova startup-urile franceze.

„Ne aşteptăm să asistăm la acorduri mai ample în 2017 pe măsură ce sectorul se maturizează“, a declarat Desmazures.

Dacă băncile se vor angaja într-un val de achiziţii în domeniul fintech, fondurile cu capital de risc ar avea foarte mult de profitat.

Investitorii au pompat peste 132 miliarde de dolari în startup-uri fintech la nivel mondial în perioada 2010-2016, potrivit KPMG International şi CB Insights.

Anul trecut au fost înregistrate 51 de achiziţii sau IPO-uri în care au fost implicate firme fintech, valoarea acordurilor ridicându-se la 1,1 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO