Business Internaţional

Rata natalităţii în China este la cel mai scăzut nivel din ultimii 70 de ani. Pierderile demografice ar putea lovi în plin în creşterea economică

Rata natalităţii în China este la cel mai scăzut...

Autor: Laura Albu

20.01.2020, 12:00 327

Rata natalităţii în China a scăzut anul trecut la cel mai redus nivel de la înfiinţarea Republicii Populare Chineze acum 70 de ani, situaţie ce reprezintă o provocare serioasă pe termen lung pentru guvernul de la Beijing, transmite Reuters.

Rata natalităţii în 2019 a fost de 10,48 naşteri per 1.000 de persoane, cea mai scăzută din 1949, arată datele Biroului Naţional de Statistică publicate vineri. Numărul bebeluşilor născuţi în 2019 a scăzut cu aproximativ 580.000 la 14,65 milioane.

Multe cupluri tinere din China ezită să aibă copii pentru că nu îşi permit să plătească pentru sănătatea şi educaţia acestora, pe lângă costurile cu locuirea. Desfiinţarea politicii „un singur copil” în 2015 nu a încurajat prea mult natalitatea.

În schimb, rata divorţurilor atinge noi recorduri. În primele trei trimestre din 2019, aproape 3,1 milioane de cupluri au depus acte de divorţ, comparativ cu 7,1 milioane de cupluri care se căsătoresc, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Civile din China.

Îmbătrânirea rapidă îşi face de asemenea simţită prezenţa în cea mai populată ţară din lume, creând provocări politice pentru liderii chinezi în condiţiile în care sistemul chinez garantează plata serviciilor medicale şi plata pensiilor.

Populaţia totală a Chinei era de 1,4 miliarde la sfârşitul lui 2019, potrivit informaţiilor oficiale, în creştere faţă de 1,39 miliarde în anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO