Business Internaţional

Rata şomajului din Rusia a ajuns la minimul istoric din cauza deficitului de forţă de muncă

Rata şomajului din Rusia a ajuns la minimul istoric din...

Autor: Liviu Popescu

22.06.2014, 20:40 638

Rata şomajului din Rusia a atins în luna mai cel mai redus nivel din istorie în contextul măririi deficitului de forţă de muncă, iar angajatorii au majorat salariile într-un ritm mai rapid decât au anticipat economiştii, ceea ce a pus capăt unei încetiniri de trei luni a creşterii salariilor, scrie Bloomberg.

Rata şomajului a scăzut de la 5,3% în aprilie la 4,9% în mai, potrivit Serviciului Federal de Statistică din Moscova.

Forţa de muncă rusească se diminuează în timp ce economia este lovită de sancţiunile impuse de SUA şi aliaţii săi europeni ca urmare a intervenţiilor din Ucraina. “Nivelul scăzut al şomajului, în timp ce economia stagnează, reflectă deficitul de forţă de muncă”, a explicat Oleg Kouzmin, un economist la Renaissance Capital, o bancă de investiţii rusească. “Înregistrăm un deficit de lucrători chiar şi în sectoarele cu productivitate mare”, a adăugat el.

Creşterea salariilor, ajustate la inflaţie, a accelerat de la 3,2% în luna aprilie la 5% în mai. Analiştii anticipau un avans de 1,5%.

Nivelul scăzut al şomajului împiedică creşterea economică, iar tendinţele demografice creează o piedică pe termen lung asupra economiei. Combinaţia dintre nivelul scăzut al şomajului şi economia în stagnare semnalează problema structurală a demografiei şi a climatului investiţional întrucât populaţia aptă de muncă scade”, a explicat Alexander Morozov, economist la Banca HSBC din Moscova.

Banca Centrală a Rusiei a ridicat rata dobânzii de referinţă cu 200 puncte de bază din februarie pentru a compensa cu deprecierea rublei în contextul perspectivei unor sancţiuni. Instituţia prognozează că economia Rusiei va creşte cu 0,4 % în 2014, după ce anul trecut a avansat cu 1,3 %.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO