Business Internaţional

Rata şomajului din SUA a ajuns, în aprilie, la cel mai scăzut nivel din ultimii 49 de ani

Rata şomajului din SUA a ajuns, în aprilie, la cel mai...

Autor: Izabela Cutieru

04.05.2019, 12:02 403

Rata şomajului a scăzut de la 3,8% la 3,6%, a declarat Departamentul Muncii din SUA, marcând cel mai mic nivel înregistrat din decembrie 1969, informează BBC. 

Datele au arătat că economia Statelor Unite a adăugat 263.000 de locuri de muncă în ultima lună. În plus, datele salariale au arătat că salariile medii au crescut cu o rată anuală de 3,2%.

Analiştii spun că cifrele indică faptul că economia a rămas sănătoasă, însă nu a manifestat un ritm care ar putea determina Rezerva Federală a Statelor Unite să modifice ratele dobânzilor.

Creşterea numărului de angajaţi a fost înregistrată în aproape toate sectoarele economiei, în luna aprilie. Numărul de angajaţi a crescut cel mai mult în domeniul afacerilor, cu 76.000, urmat de construcţii (33.000), asistenţă medicală (27.000), asistenţă socială (26.000) şi financiar (12.000).

Numărul angajaţilor care lucrează cu jumătate de normă din pricina faptului că orele au fost reduse sau pentru că nu au putut găsi locuri de muncă cu normă întreagă a rămas la 4,7 milioane.

Ian Shepherdson, economist-şef în cadrul Pantheon Macroeconomics, a atras atenţia asupra „câştigurilor salariale”, care „nu pot continua mult timp în acest ritm”, încurajând însă continuarea reducerii şomajului.

Acesta a adăugat faptul că, deşi datele comunicate nu au afectat politica monetară, ar fi posibil ca date similare înregistrate în viitor să „provoace o regândire la nivelul Rezervei Federale”.

„Şomajul este la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, negocierile comerciale cu China progresează, iar stimulul chinez este în vigoare, fapt ce ar trebui să încurajeze cererea globală”, a declarat Nancy Curtin, directorul de investiţii al Close Brothers Asset Management.

În pofida creşterii puternice a locurilor de muncă, inflaţia SUA rămâne sub ţinta Rezervei Federale, de 2%.

„Cheltuielile companiilor sunt mai degrabă orientate spre evoluţia sectorului digital, decât spre investiţiile în piaţa muncii”, a completat Nancy Curtin.

Rezerva Federală a Statelor Unite a indicat, la începutul acestui an, că nu se vor produce schimbări la nivelul tarifelor în anul 2019. Miercuri, Rezerva Federală a votat pentru menţinerea ratelor dobânzilor, păstrând costurile de împrumut între 2,25% şi 2,5%, deşi cu o zi în urmă preşedintele Donald Trump a declarat că banca centrală a Statelor Unite ar trebui să reducă ratele cu 1%, pentru a ajuta economia să crească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO