Moneda unică europeană a revenit la cel mai ridicat nivel de la victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie 2024 şi este tot mai văzută ca o alternativă credibilă la dolar într-un moment în care politicile economice ale Washingtonului încep să işte îngrijorări pe pieţe, scrie Le Monde.
În pofida intensificării războiului comercial, în campusul Universităţii Goethe din Germania exista un uşor sentiment de optimism la mijlocul lunii martie. Conferinţa anuală a Institutului pentru Stabilitate Monetară şi Financiară a fost organizată acolo, iar deşi toţi participanţii s-au arătat nemulţumiţi de politicile lui Trump şi anunţurile sale contradictorii, aceştia şi-au exprimat o speranţă, rezumată de Klaus Adam, economist la University College London, anterior la BCE: „Situaţia actuală ar putea promova zona euro ca refugiu sigur şi ajuta euro să devină o monedă favorizată de băncile centrale pentru constituirea de rezerve. Decenii la rând, acest rol a fost jucat în principal de dolarul american. Însă Trump, prin alienarea majorităţii planetei, ar putea slăbi moneda americană, creând o oportunitate pentru moneda euro.“
Christine Lagarde, preşedinta Băncii Centrale Europene, a vorbit la rândul său despre rolul din ce în ce mai important al euro în cadrul unei reuniuni recente cu uşile închise a Eurogrupului, notează Portfolio.
Statisticile arată că în urma politicilor distrugătoare ale lui Trump, rolul monedei euro în fluxul valutar mondial este în creştere, ceea ce ar putea transforma moneda comună a UE într-o armă.
„Euro este ca un bondar, iar bondarul ar trebui să se transforme într-o albină adevărată“, aşa îşi începea Mario Draghi legendarul său discurs „whatever it takes“ din iulie 2012, când a fost salvată moneda euro.
Odată cu învestirea lui Donald Trump, în întreaga lume s-a dezvoltat un mediu financiar şi economic complet haotic, în care albina euro poate zbura destul de bine. Cel puţin asta a sugerat Lagarde la reuniunea Eurogrup.
Euro reprezintă acum aproape un sfert din rezervele valutare globale de când lumea a fost cuprinsă de furtuna economică provocată de imprevizibilitatea americană.
Potrivit lui Christian de Boissieu, profesor de economie la Universitatea Pantheon-Sorbonne din Paris, erodarea lentă a dominaţiei dolarului este real, iar în următorul deceniu este de aşteptat un fel de realiniere. El arată că duopolul monetar global ar putea rămâne stabil până la finalul anilor 2020, dacă nu va exista o schimbare drastică în SUA.
Însă este posibil ca această schimbare să fi început deja, odată cu politicile lui Trump. Potrivit lui Barry Eichengreen, economist american şi istoric economic la Universitatea din Berkeley, SUA, dacă Statele Unite vor începe să fie tratate ca un partener economic nesigur, noi state îşi vor reduce dependenţa de dolar. Iar acest lucru ar putea întări indirect rolul internaţional al monedei euro.