Business Internaţional

Un război comercial mondial dezlănţuit de SUA poate aduce recesiune pe ambele maluri ale Atlanticului. Europa va lupta singură pe fronturi multiple. „America înainte de toate» înseamnă «dolarul pe ultimul loc»“.

Un război comercial mondial dezlănţuit de SUA poate...
05.03.2018, 23:00 1366

Un război comercial mondial dezlănţuit de America ar lăsa Europa să lupte pe fronturi multiple. Unul dintre acestea este cel valutar. Aprecierea euro în raport cu dolarul, moneda dominantă în tranzacţiile internaţionale, este toxică pentru exportatorii europeni pentru că le face produsele mai scumpe. Exporturile joacă un rol important în actuala revenire a economiilor europene. 

„America înainte de toate“ a lui Trump înseamnă „dolarul pe ultimul loc“, spune un specialist al pieţei valutare. La suprataxarea importurilor americane de oţel şi aluminiu promisă de preşedintele american Donald Trump, Uniunea Europeană a răspuns cu avertismente că va majora taxele aplicate, printre altele, importurilor de motociclete americane, de whiskey şi de blue-jeans marca Levi-Strauss. În replică, Trump a ameninţat că va supraimpozita autovehiculele cumpărate de americani din Europa. Avertismente cu măsuri şi contramăsuri într-un eventual război comercial au venit şi de la China, a doua economie ca mărime din lume după SUA, din Canada, care exportă în SUA de cinci ori mai mult oţel decât China, şi din alte state producătoare de oţel.

Creşterea taxelor pe importuri în principiu ar întări dolarul în condiţiile în care SUA, cea mai mare economie a lumii, poate influenţa preţurile de pe pieţele internaţionale schimbând structura cererii, spune Esther Reichelt, analist la Commerzbank.

Însă după ce Trump şi-a anunţat planurile prin care vrea să apere producătorii americani de oţel şi aluminiu de importurile ieftine venite mai ales din China, dolarul s-a dus în jos, chiar şi în raport cu euro, supus unor presiuni descendente de incertitudinile create de alegerile generale din Italia.

Slăbiciunea dolarului nu este legată direct de deciziile administraţiei Trump, ci este mai degrabă legată de temerile că actualii parteneri comerciali ai Americii şi posibili inamici într-un eventual război comercial vor răspunde cu propriile majorări de taxe pentru importurile din SUA. 

„Doar anunţurile UE că va implementa contramăsuri au provocat ceva mişcare pe pieţele valutare, făcând dolarul să se deprecieze“, a explicat Reichelt pentru site-ul Poundsterlinglive.com.

Desigur, continuă analistul, situaţia se poate înrăutăţi şi un razboi comercial total poate erupe, cu acţiuni mai agresive întreprinse de toate părţile implicate.

„Într-un final, dacă situaţia se înrăutăţeşte, putem avea recesiuni pe ambele maluri ale Atlanticului“, apreciază Ulrich Leuchtmann, şi el analist la Commerzbank.

Şi analiştii de la ING cred că un război comercial va împinge în jos dolarul.

„Pentru pieţele valutare, politica «America înainte de toate» înseamnă «dolarul pe ultimul loc»“, spune Viraj Patel, strateg la ING. Dolarul s-a depreciat cu peste 10% faţă de euro în ultimul an şi cu aproape 10% faţă de un coş valutar alcătuit din monedele ţărilor cu care SUA au cele mai importante relaţii comerciale. Randamentele obligaţiunilor scadente la 10 ani americane sunt cu 230 de puncte de bază peste cele echivalente germane şi cu 280 de puncte de bază peste cele japoneze. Aceasta ar semnala că pieţele se aşteaptă ca dolarul să se deprecieze cu peste 25% faţă de principalii concurenţi în următorii zece ani, scrie pentru Financial Times fostul secretar al Trezoreriei americane Lawrence Summers. Într-un război comercial, Donald Trump nu ar fi singurul adversar al Europei, notează revista Politico. Suprataxarea importurilor americane de oţel şi aluminiu va aduce Uniunea Europeană în conflict cu ţări variind de la Brazilia la Japonia. Pentru că este cel mai mare bloc comercial al lumii şi al doilea cel mai mare producător de oţel, după China, UE va simţi din plin impactul fluxului rerutat de oţel destinat  iniţial Americii. Producătorii mari China, Brazilia, Japonia şi Coreea de Sud vor căuta noi pieţe în Europa după blocarea accesului la piaţa americană în condiţiile în care Europa caută să descurajeze aşa-numitele „măsuri de salvgardare“. La puţin timp după ce Trump a anunţat tarife adiţionale de 25% pentru oţel şi de 10% pentru aluminiu, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a răspuns spunând că UE va duce lupta înapoi la Washington, dar respectând regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului. OMC nu-l sperie prea tare pe Trump. UE va căuta să lovească direct brandurile emblematice americane precum whiskey-ul din Kentucky şi motocicletele Harley-Davidson. Republicanii lui Trump se tem că „întotdeauna există reacţii, şi de obicei multe dintre aceste ţări indică spre agricultură, aşa că suntem foarte îngrijoraţi“, după cum spune senatorul republican John Thune din Dakota de Sud. Bogdan Cojocaru

Pe scena financiară, investitorii se tem că Trump va pune frână economiei mondiale, notează Bloomberg. Tarifele preşedintelui american au avut ca efect reducerea optimismului participanţilor la piaţa financiară, potrivit  Sentix, care a avertizat că reacţia ar trebui să fie un „semnal de trezire pentru ca preşedintele SUA să revină asupra chestiunilor care ţin de protecţionism“. Încrederea investitorilor în economia zonei euro s-a redus la cel mai mic nivel din ultimul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO