Business Internaţional

Război în Ucraina: Moscova intensifică asaltul de iarnă, Kievul se aşteaptă la o nouă ofensivă

Război în Ucraina: Moscova intensifică asaltul de...

Autor: Dorin Oancea

08.02.2023, 08:51 108

Forţele ruse şi-au intensificat asaltul de iarnă în estul Ucrainei, aducând pe câmpul de luptă zeci de mii de soldaţi proaspăt mobilizaţi, în timp ce Kievul se aşteaptă ca Moscova să îşi extindă ofensiva pe măsură ce oraşele din nord-est şi sud au fost atacate, scrie Reuters.

Armata ucraineană a declarat marţi că 1.030 de soldaţi ruşi au fost ucişi în 24 de ore, cel mai mare număr pentru o zi din timpul războiului. Informaţia nu a putut fi verificată în mod independent, iar Rusia a afirmat, de asemenea, că a ucis un număr mare de soldaţi ucraineni în ultimele săptămâni. La rândul său, Rusia a declarat că a provocat 6.500 de victime ucrainene în luna ianuarie.

Şeful securităţii naţionale ucrainene, Oleksiy Danilov, a declarat marţi, într-un interviu, că se aşteaptă ca Kremlinul să vizeze regiunile Harkov (nord-est) sau Zaporojie (sud) în cadrul unui nou atac.

"Încercări de ofensivă fie în direcţia Harkov, fie în direcţia Zaporojie vor fi, desigur, efectuate", a declarat el pentru Reuters, vorbind în biroul său din Kiev. "Cât de reuşite vor fi acestea va depinde de noi".

Forţele armate ucrainene au declarat marţi seară că peste 30 de oraşe şi sate din Harkov şi 20 de comunităţi din Zaporojie au fost ţinta unor focuri de armă.

Înalţi oficiali ucraineni, inclusiv preşedintele Volodimir Zelenski, au declarat că Moscova va încerca să organizeze o altă ofensivă majoră cu trupe proaspăt mobilizate în următoarele săptămâni, în timp ce se apropie aniversarea de un an de la invazia Rusiei, pe 24 februarie.

"Ei trebuie să aibă ceva de arătat în faţa poporului lor şi au o dorinţă majoră de a face ceva mare, aşa cum văd ei, până la această dată", a declarat Danilov.

După ce Rusia nu a reuşit să captureze capitala ucraineană Kiev anul trecut şi a pierdut teren în a doua jumătate a anului 2022, Moscova foloseşte acum la maximum sutele de mii de soldaţi pe care i-a chemat în toamnă, în prima mobilizare de la cel de-al Doilea Război Mondial.

În ultimele săptămâni, Rusia s-a lăudat cu primele sale câştiguri din ultima jumătate de an. Dar Moscova nu a reuşit încă să captureze un singur centru important în campania sa de iarnă, în ciuda miilor de morţi.

Luptele se concentrează de luni de zile în jurul oraşului Bakhmut, controlat de ucraineni în estul provinciei Doneţk, un oraş cu o populaţie de aproximativ 75.000 de locuitori înainte de război. Rusia a făcut progrese clare în încercuirea acestuia atât dinspre nord cât şi dinspre sud, dar Kievul spune că garnizoana sa rezistă.

"Va avea loc o retragere din Bakhmut dacă există riscul de încercuire", a declarat analistul militar ucrainean Oleksiy Hetman la Radio Ucraina NV. "Nu ar avea sens să pierdem mai mulţi oameni. Bakhmut nu are o mare valoare strategică. Pentru moment, ne putem menţine poziţiile".

Danilov a reluat predicţiile anterioare ale Kievului, potrivit cărora Rusia încă doreşte să captureze regiunile Doneţk şi Luhansk din est, pe care Moscova le-a revendicat ca teritoriu propriu anul trecut, în cadrul unor referendumuri respinse de Ucraina şi de Occident ca fiind un simulacru.

Moscova a lansat, de asemenea, un asalt mai la sud împotriva Vuhledar, un bastion controlat de ucraineni tot în provincia Doneţk, situat pe un teren înalt, la intersecţia strategică dintre liniile de front din est şi sud.

Până acum, în acest an, ţările occidentale au promis sute de tancuri şi vehicule blindate Ucrainei pentru a-i oferi puterea de foc şi mobilitatea necesare pentru a trece prin liniile ruseşti şi a recuceri teritoriul mai târziu, în 2023.

Se aşteaptă ca un nou pachet american de arme să includă rachete cu rază de acţiune mai mare, care ar da Ucrainei capacitatea de a lovi liniile de aprovizionare ruseşti în tot teritoriul pe care îl ocupă în Ucraina continentală şi în părţi din peninsula Crimeea.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat pe Twitter că a discutat marţi cu secretarul de stat american Antony Blinken despre noul ajutor militar, sancţiunile impuse Rusiei şi "pregătirea unor evenimente importante".

Dar va dura luni de zile până la sosirea noilor arme, iar între timp Rusia şi-a suplimentat efectivele. Kremlinul spune că livrările occidentale de arme nu fac decât să lărgească şi să extindă conflictul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO