Business Internaţional

Războiul bate la uşa Coreei de Nord: Rusia şi China au început exerciţiile militare în apropierea Phenianului, după ce ambiţiile nucleare ale coreenilor par să scape de sub control

Războiul bate la uşa Coreei de Nord: Rusia şi China au...

Autor: Dragoş Dinu

18.09.2017, 12:59 204802

China şi Rusia au început luni exerciţiile militare navale în apropierea Coreei de Nord, pentru a pune presiune asupra ambiţiilor nucleare ale Phenianului, chiar înainte de reunirea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) de săptămâna aceasta, potrivit Reuters.

În contradicţie cu presiunea internaţională, Coreea de Nord a lansat din nou vinerea trecută o rachetă deasupra Japoniei, fiind al doilea test făcut de nord-coreeni în ultimile trei săptămâni. Phenianul a efectuat cel de-al şaselea exerciţiu nuclear, dar şi cel mai puternic test, pe data de 3 septembrie.

Racheta balistică a fost lansată din districtul Sunan, aflat în apropierea Phenianului. Proiectilul ar fi parcurs distanţa de 3.700 de kilometri deasupra Japoniei şi ar fi atins altitudinea de 770 de kilometri, potrivit armatei sud-coreene.

Agenţia oficială de ştiri din China, Xinhua, a declarat că exerciţiile comune vor avea loc între golful Peter the Great Bay (Petru cel Mare), nu departe de graniţa dintre Rusia şi Coreea de Nord, şi în partea sudică a mării Okhotsk, la nord de Japonia.
Aceasta este a doua parte a exerciţiilor comune chinezo-ruse din acest an, după ce China şi Rusia au mai făcut exerciţii militare navale în luna iulie în marea Baltică. 

Rusia şi China au solicitat în mod repetat o soluţie paşnică şi discuţii pentru rezolvarea problemei.

„Comunitatea internaţională trebuie să rămână unită şi să impună sancţiuni împotriva Coreei de Nord după lansarea repetată a rachetelor balistice”, a declarat prim-ministrul japonez Shinzo Abe pentru New York Times.

Phenianul a lansat mai multe rachete pentru a accelera programul de atac concentrat asupra Statelor Unite. Coreea de Nord a declarat, sâmbătă, că intenţionează să ajungă la un „echilibru” de forţă militară cu Statele Unite.