Business Internaţional

Războiul comercial din Balcani capătă proporţii

Rasim Ljajic, ministrul sârb al comerţului. Foto: Hepta

Rasim Ljajic, ministrul sârb al comerţului. Foto: Hepta

Autor: Catalina Apostoiu

07.01.2019, 00:04 1211

Exporturile Serbiei către Kosovo au fost suspendate com­plet începând cu 31 decembrie în urma deciziei guver­nului de la Pristina de a majora tarifele de import pe toate bu­nurile produse în Serbia şi Bosnia la 100%, a anunţat mi­nistrul sârb al comerţului Rasim Ljajic, potrivit Seenews.

Decizia Kosovoului a provocat daune directe estimate la 46,1 milioane de euro economiei sârbe în perioada cuprinsă între 21 noiembrie şi 31 decembrie, a notat ministrul sârb.

„În acest moment, putem spune că schimburile comer­cia­le au fost complet suspendate. Au existat nenumărate apeluri din partea comunităţii internaţionale pentru eliminarea taxe­lor, însă autorităţile din Kosovo nu au făcut decât să radi­ca­lize­ze situaţia şi au adoptat noi măsuri“, a declarat Ljajic.

Pe 21 noiembrie, guvernul din kosovar a decis să majoreze taxele de import pe toate bunurile produse în Serbia şi Bosnia la 100% de la nivelul de 10% decis anterior în scopul protejării suveranităţii şi intereselor Kosovoului. Pe 29 decembrie, acesta a extins domeniul de aplicare a noii taxe pentru a include produsele fabricate sub mărci internaţionale în cele două ţări vecine.

Decizia reprezintă o reacţie la încercările susţinute ale Belgradului de a erode suveranitatea Kosovoului, declara în acel moment premierul kosovar Ramush Haradinaj.

Oficialul a adăugat că pre­mie­rul sârb Ana Brnabic tri­mi­te scrisori premierilor sta­telor care au re­cu­noscut indepen­den­ţa Kosovo­ului în care îi îndeam­nă să revină asu­pra de­ciziei. Haradinaj a pre­cizat că tă­ce­rea ofi­cia­lilor Uniunii Euro­pe­ne pe această te­mă este inaccep­tabilă.

Serbia a criticat dur decizia guver­nului kosovar.

„Suntem pentru o relaţie comercială normală şi şanse egale pentru toţi. Ceea ce face guvernul kosovar este o nebunie“, a declarat Marko Djuric, preşedinte al biroului pentru Kosovo din cadrul guvernului sârb, potrivit Reuters.

În luna de la introducerea primelor tarife de 100%, importurile din Serbia şi Bosnia au scăzut la o valoare combinată de 290.000 de euro de la 35 milioane de euro cu un an în urmă.

Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, fiind recunoscut de aproximativ 110 de ţări, dar nu şi de Serbia, Rusia sau cinci ţări membre ale UE. Este singura ţară din Balcanii de Vest ai cărei cetăţeni au nevoie de viză pentru a călători în statele membre ale UE.

În 2017, exporturile Serbiei către Kosovo au totalizat 450 de milioane de euro, iar cele ale Bosniei s-au ridicat la 80 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO